Ce se întâmplă în organismul tău când renunți la carne. Așa ceva nu se poate!

dieta fara carne
dieta fara carne

Dieta fără carne. Află ce se întâmplă în organismul tău când renunți la carne! Multă lume nu crede că pot exista astfel de efecte asupra sănătății noastre!

Dieta fără carne. Regimul vegetarian poate aduce avantaje, dar și o serie de efecte negative pe care nici nu le bănuiți!

În acest articol veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie despre dieta fără carne, avantaje, dezavantaje și recomandările pe care nutriționiștii le au pentru noi.

Vegetarienii susțin că regimul nu este o dietă, ci un stil de viaţă. La acest regim fără carne aderă din ce în ce mai multe persoane, din convingeri psihologice, religioase sau pur şi simplu din dorinţa de a avea o sănătate mai bună.

Dar oare renunţarea la carne este soluţia pentru o viaţă mai bună? Iată ce spun specialiştii.

Citeste si: Ce se întâmplă în organismul tău atunci când mănânci CIORBĂ DE LOBODĂ? Este complet uimitor

Dieta fără carne. Beneficii

În literatura de specialitate există multe studii care atestă faptul că o dietă fără carne oferă multe beneficii pentru sănătate.

Descoperă ce se întâmplă în corp dacă nu mai consumi carne!

Argumentul că produsele din carne sunt necesare pentru o sănătate bună este un mit care continuă să persiste în conștiința populară, dar percepția publică începe să se schimbe, iar noi studii relevă faptul că strămoșii noștri nu aveau o dietă bazată exclusiv sau predominant pe carne.

Potrivit Harvard Medical School, „studiile confirmă beneficiile unei diete fără carne asupra sănătății.

În prezent, o dietă bazată pe plante și legume aduce un aport nutrițional suficient dar reduce și apariția unor boli cronice.”

dieta fara carne
dieta fara carne

Dieta fără carne. Chiar și American Dietetic Association a întărit acest aspect, concluzionând că „dietele care exlud carnea, cum sunt cele vegetariene și vegane, dacă sunt corect întocmite, aduc beneficii organismului, au un aport nutrițional adecvat și pot constitui un sprijin în prevenirea și tratamentul anumitor boli.”

Printre aceste boli se numără și diabetul, cancerul și bolile de inimă.

Citeste si: Avertismentul medicilor: Ghimbirul poate fi mortal. Când trebuie evitat?

Ce se întâmplă în corp dacă nu mai consumi carne?

Iată câteva motive pentru care ar trebui să iei în calcul renunțarea la consumul de carne:

Dieta fără carne. Se reduc simțitor șansele de a face diabet de tip 2

În S.U.A, cel puțin 40% din populație este pre-diabetică. Mai multe studii au reliefat faptul că produsele din carnea roșie, și proteina animală în general, măresc riscul apariției diabetului de tip 2.

În cazul populației omnivore, acest risc este de două ori mare decât în cazul populației vegane. Un alt studiu a arătat faptul că un consum de carne roșie mai des de o dată pe săptămână crește riscul de diabet cu 74%.

Dieta fără carne. Un alt studiu a ajuns la concluzia că mărind consumul de carne roșie cu doar o jumătate de porție pe zi, sporește cu peste 50% șansele de a dezvolta diabet într-o perioadă de 4 ani.

Dieta fără carne. Vei asimila cantitatea corectă și necesară de proteine

O dietă săracă în proteine este dăunătoare pentru organism dar și consumul ridicat de proteine vine la pachet cu anumite riscuri.

În Statele Unite ale Americii, un omnivor înmagazinează cu 50% mai multe proteine decât are nevoie, iar cea mai mare parte a acelor proteine sunt de origine animală.

Citeste si: Avertismentul medicilor: Nu mai consumați scorțișoară dacă suferiți de aceste boli!

dieta fara carne
dieta fara carne

Excesul de proteine este transformat în grăsime, ceea ce duce la creșterea în greutate, boli cardiovasculare, diabet, inflamații interne și cancer.

Dieta fără carne. Se reduce nivelul inflamațiilor din organism

Foarte mulți oameni consumă în mod regulat hrană procesată, în ciuda faptului că aceasta este una dintre principalele cauze ale apariției cancerului.

Consumul de carne în special contribuie la creșterea nivelului inflamațiilor din organism, lucru care poate avea consecințe pe termen scurt sau pe termen lung asupra sănătății tale.

Dieta fără carne. Inflamația cronică este una dintre cauzele apariției aterosclerozei, atacurilor de cord, infarcturilor, diabetului și a bolilor autoimune.

O dietă bazată pe alimente vegetale are prin natura ei un efect anti-inflamator. Mai multe studii au arătat o scădere semnificativă a CRP-ului (indicele inflamațiilor din organism) în rândul persoanelor care au o dietă bazată pe plante și legume, scrie eva.ro.

Se reduce nivelul de colesterol din sânge

Unul dintre factorii de risc pentru bolile de inimă este reprezentat de un nivel ridicat al colesterolului. Grăsimile saturate, care se găsesc cu precădere în carne, brânzeturi și în alte produse de natură animală, contribuie covârșitor la creșterea nivelului colesterolului.

Atunci când oamenii trec la o dietă bazată pe legume și fructe, nivelul colesterolului scade semnificativ. Studiile au arătat ca o dietă vegană are aceleași rezultate ca și medicamentația recomandată pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge.

Citeste si: Cât de sănătoasă este, de fapt, berea? Adevărul pe care trebuie să îl afli

dieta fara carne
dieta fara carne

Dieta fără carne. Dar, dacă o substanță naturală, cu potențial benefic, nu poate fi patentă pentru a a aduce venituri, atunci ea nu prezintă interes.

Dieta fără carne. Vei avea un sistem digestiv sănătos

Intestinele sunt, poate, cea mai importantă parte a organismului, din moment ce aici se desfășoară procesele în urma cărora organismul își primește „combustibilul” necesar funcționării. Un tranzit intestinal bolnav, conduce la un organism bolnav și la apariția multor probleme de sănătate.

Datorită florei intestinale, adică miliardele de microorganisme prezente în tractul intestinal, corpul nostru beneficiază de nutrienții care ne mențin sănătoși, ne protejează de cancer, contribuie la activarea și dezactivarea genelor.

De asemenea, au un rol important în prevenirea bolilor de ficat și ale aparatului digestiv și chiar și a diabetului și a bolilor auto-imune.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Vei trăi mai mult

Valter Longo, Profesor de Gerontologie și Științe Biologice în cadrul USC, a descoperit că, prin intermediul postului (dacă acesta este ținut corect), organismul produce mai puțin hormoni de creștere (1GF1) și, în felul acesta stimulează celule să se auto-repare în loc să se dividă.

Studiile sale au arătat că postul regenerează celulele stem, ucide celulele canceroase și prelungește viața.

Dieta fără carne. Vei schimba felul în care funcționează genomul tău

Nu cu mult timp în urmă, oamenii de știință au constatat că factorii de mediu pot activa sau dezactiva genele organismului uman.

Dieta fără carne. Studiile au arătat că, o dietă bazată pe legume și fructe, reduce activitatea genelor responsabile pentru declanșarea cancerului de prostată.

Citeste si: Ciorbă de potroace. Rețeta care te pune pe picioare după o noapte lungă

dieta fara carne
dieta fara carne

Dieta fără carne. Riscuri și dezavantaje

Avantajele renunțării la carne sunt multe, însă acum se pune întrebarea dacp poate fi regimul vegetarian periculos? Răspunsul este DA! Iată de ce!

Potrivit nutriţionistului Magdalena Moroşanu, “ce ar putea fi mai puţin benefic la alimentaţia vegetariană ar fi o trecere bruscă la acest stil de viaţă. Pentru că organismul uman este dotat şi obişnuit cu o alimentaţie de origine animală şi vegetală. În momentul în care îi dau organismului numai vegetale, atunci poate exista o deviere a metabolismului spre o latură nefavorabilă organismului. Nu îi mai dau proteina de cea mai bună calitate şi, până când organismul se adaptează, se poate trece prin stări grave”.

Dieta fără carne. Totul se porneşte de la o anchetă alimentară. Un nutriţionist bine specializat trebuie să analizeze alimentaţia anterioară şi să recomande apoi o reorganizare a regimului. Mai sunt situaţii când cei care practică acest regim nu sunt atenţi la ce consumă şi se limitează doar la produsele modificate prin prelucrare, cum ar fi – făina albă şi derivatele ei, cartofii, margarina, zahărul rafinat, dulciurile, unele mezeluri din soia.

Citeste si: Ce se întâmplă cu corpul tău dacă ești lovit de fulger. Cum poți să supraviețuiești

Conform specialiştilor, “o astfel de dietă poate duce la adevărate dezechilibre şi poate produce probleme de metabolism, imunitate sau de digestie. Lipsa de fibră alimentară duce la constipaţie şi favorizează apariţia tumorilor”.

Pe scurt, un regism vegetarian echilibrat, are următoarele riscuri şi beneficii: Scăderea riscului de diabet tip 2 şi obezitate Scăderea apariţiei mortalităţii prin cardiopatie ischemică Scăderea riscului pentru diverse cancere

Dieta fără carne. Creşterea riscului de anemie, prin deficitul de fier şi de vitamina B12

Creşterea riscului de osteoporoză, prin deficitul de calciu şi vitamina D Creşterea riscului de hipotiroie, prin deficitul de iod Acest regim nu se recomandă însă femeilor însărcinate sau copiilor.

Specialiştii avertizează mămicile că o alimentaţie vegetariană poate produse deficienţe la făt, din cauza faptului că nu este hrănit şi cu proteina de bună calitate.

Dieta fără carne. Iar în cazul celor mici, medicii nu recomandă acest regim pentru că afectează dezvoltarea armonioasă a copiilor. Iar unii medicii nutriţionişti nu recomandă deloc acest regim vegetarian românilor. “De la daci şi până acum, românul a mâncat de toate.

Citeste si: Laptisor de matca- ce este si cum il folosesti

Aparatul lui genetic este programat să transmită în fiecare celulă care se înmulţeşte un anumit tip de proteină care este adaptată la alimentaţia de orice fel.

Când trece brusc la alimentaţia vegetariană, aparatul genetic va determina modificări genetice în dezvoltarea celulor noi şi pot apărea deficienţe de adaptare la noua alimentaţie. Noi le spunem «modificări epigenetice».

Adică cele aduse de noi, altele faţă de ce am primit din codul de la părinţi. Eu nu le recomand“, a încheiat Magdalena Moroşanu.

Dieta fără carne. Lipsa vitaminei B12

Vitamina B12 este o vitamină solubilă în apă, benefică organismului. Ea joacă un rol important în procesul de poducere a celulelor roșii și ajută și la funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos.

Vitamina B12 se găsește în mod natural în produsele animale, cum ar fi carnea, peștele, ouălele și lactatele.

Dieta fără carne. Din păcate, deficitul de vitamina B12 este foarte răspândit, mai ales în rândul persoanelor mai în vârstă. Acest lucru se întâmplă fie din cauza faptului că nu consumi suficiente alimente bogate în B12, fie din cauză că organismul tau nu o asimilează cum trebuie.

Oamenii care sunt predispuși la această condiție sunt persoanele în vârstă, oamenii care au suferit operații în care le-a fost înlăturată acea parte din intestin care absoarbe vitamina B12, diabeticii și persoanele care țin diete vegetariane foarte stricte.

Citeste si: Uimitor! Ce se întâmplă în organismul tău dacă consumi ridiche neagră cu miere

Din păcate, simptomele lipsei de vitamina B12 pot apărea abia după foarte mult timp și, din acest motiv, diagnosticarea este dificilă. Uite care sunt simptomele care ar putea să te conducă la concluzia că ai deficiență de B12.

Dieta fără carne. Piele palidă sau îngălbenită

Oamenii care au lipsă de B12 sunt adesea palizi sau au tenul ușor îngălbenit.

Acest lucru se întâmplă în momentul în care lipsa vitaminei B12 afectează în mod negativ producția de celule roșii.

Dieta fără carne. Vitamina B12 joacă un rol foarte important în producerea ADN-uui care este necesar pentru generarea de celule roșii. Fără ea, procesul de construire a celulelor este incomplet, iar acestea nu se pot divide.

Acest fenomen cauzează un anumit tip de anemie, numită anemie megaloblastică, și este caracterizat prin producția foarte scăzută de celule roșii în măduva osoasă.

Pe scurt, unul dintre principalele simptome ale lipsei de vitamina B12 este paloarea.

Dieta fără carne. Slăbiciunea și oboseala

Slăbiciunea și oboseala sunt simptomele comune ale deficienței de B12.

Citește și: Răsturnare de situație în cazul Dianei Maria. Tânăra ar fi murit din altă cauză, potrivit medicilor legiști- kanald.ro

Citește și: VIDEO ”Dacă mă accepți așa, dacă nu, ciao”. Antoni a răbufnit! Concurentul, la un pas de a pune stop relației cu Rebecca. Ce a făcut bruneta l-a scos complet din minți- stirilekanald.ro

Ele apar din cauză că organismul nu are suficientă vitamina B12 pentru a produce celulele roșii, care transportă oxigenul prin corp.

Pentru oamenii mai avansați în vârstă, acesta este unul dinfactorii care generează un anumit tip de anemie autoimună.

Citeste si: Silimarina- ce este și pentru ce afecțiuni se recomandă

Sintetizând, dacă suferi de lipsă de vitamina B12, corpul tău nu va putea produce suficiente celule roșii care să trasporte eficient oxigenul în corp, iar acest lucru te va face să te simți mereu obosit și foarte slăbit.

Senzația de înțepături și furnicături

Un simptom mai serios al lipsei îndelungate de B12 este reprezentat de leziunile nervilor.

Dieta fără carne. Acest simptom poate apărea cu timpul, de vreme ce B12 contribuie la procesul metabolic de producere a unei substanțe gase, numită mielină.

Mielina se înconjoară de nervi, ca o formă de protecție și izolare.

Fără vitamina B12, mielina e produsă diferit, iar sitemul nervos nu este capabil să funcționeze eficient.

Această vitamină joacă un rol foarte important în procesul de producere a mielinei, care ajută la izolarea nervilor și este crucială pentru funcționarea sistemului nervos. Așadar, o simptomatologie comună este prezența unor senzații de întepături și furnicături.

Schimbări de mobilitate

Dacă nu este tratată, daunele sistemului nervos cauzate de lipsa de B12 pot afecta modul în care te miști și mergi. Se poate chiar să îți afecteze balansul și coordonarea, destabilizându-te.

dieta fara carne
dieta fara carne

Simptomul este mai adesea întâlnit la bătrâni, în cazul nediagnosticării la timp a lipsei de B12, înă nu este o regulă. Simptomul poate fi, de asemenea, prezent la tinerii care suferă de o deficință foare severă de vitamina B12.

Citeste si: Leacul primăverii: Această plantă ține la distanță toți VIRUȘII!

Dieta fără carne. Glosită și ulcer la gură

Glosita este un termen folosit pentru a descrie inflamația limbii.

Dieta fără carne. Dacă suferi de această condiție, culoarea și forma limbii tale se schimbă, devenind mai roși și foare umflată. Este un simptom foarte dureros. Și nu numai că este foarte dureroasă, dar glosita poate afecta și modul în care mănânci sau vorbești.

În plus, persoanele care suferă de lipsă de B12 pot experimenta și alte simptome la nivelul cavității bucale, cum ar fi ulcerele, senzații de întepături și mâncărimi la nivelul limbii sau senzații de usturime în gură.

Tulburări de vedere

Un alt simptom al deficienței de B12 este vederea încețoșată și tulburată. Acest simptom poate apărea când netratarea lipsei de B12 afectează sistemul nervos, păgubind un nerv optic care are legătură cu vederea.

Dieta fără carne. Deși este alarmantă, tulburarea de vedere poate fi tratată cu ajutorul suplimentelor alimentate bogate în B12.

Totuși, tulburarea de vedere este un simptom mai rar întâlnit în cazul lipsei de B12.

Dieta fără carne. Schimbări de dispoziție

Oamenii cu deficiență de B12 se plâng că au schimbări de dispoziție.

De fapt, nivelul scăzut de B12 a fost asociat cu afecțiuni ale creierului și a stării de dispoziție, care poate cauza depresia și demnța.

Dacă aveți lipsă de B12, puteți recurge la suplimente pentru a vă îmbunătăți starea de spirit. În orice caz, aceste suplimente nu țin loc de tratamentele medicale în cazul depresiei sau demenței.

Citeste si: Avertismentul medicilor: Nu mai mâncați banane dacă suferiți de această boală!

dieta fara carne
dieta fara carne

Temperatură ridicată

Un simptom foarte rar, dar totuși întâlnit, este temperatura ridicată. Nu este sigur de ce apare, dar unii doctori au asociat uneori febra cu lipsa de vitamina B12, conform elle.ro.

În orice caz, trebuie să reținem că febra este mai adesea asociată cu alte tipuri de boli, nu cu deficiența de B12.

Dieta fără carne. În concluzie, deficiența de vitamina B12 se poate maifesta în diverse moduri, făgând procesul de diagnosticare să fie anevoios. Dacă ai vreunul dintre aceste simptome, ar fi bine să discuți cu un medic.

Pentru majoritatea oamenilor, lipsa de vitamina B12 poate fi ușor tratată prin consumul de alimente bogate in B12 sau printr-o medicamentație bazată pe un complex de B12.

 Citește și:

Puseurile de creștere la bebeluși – ce ar trebui să știe părinții?

La ce vârstă a avut Adrian Minune primul tort de ziua sa? „Bunicul meu lucra la un mare hotel, unde era o mare cofetărie și ne aducea prăjituri acasă și tort.”

IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!

Andreea Marin și Mihai Petre, filmați într-un hotel! Cum au fost surprinși cei doi?! Imaginile au ajuns pe internet

Beach, Please. Festival 2024. Cine urcă pe scenă pe 12 iulie

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Yalın și Güneș aduc familiile împreună pentru a discuta și a remedia scandalul de la ceremonia de logodnă. Vizionează episodul 12 al serialului „Tablou de familie” online live, în această seară, începând cu ora 20:00

Închis pentru viol, un elev a luat 10 la BAC. Povestea tânărului care visează să dea la Drept după ce își ispășește pedeapsa: „Viitorul meu merită mai mult efort”


Cookies