Ce se mănâncă de Sfântul Ilie


Sărbătoarea Sfântului Ilie este cunoscută ca fiind ziua în care tunetele și fulgerele răsună în întreaga lume. Însă știați care sunt preparatele care se consumă în această zi?


In articol:

Aflați din rândurile următoare ce semnifică mai exact sărbătoarea Sfântului Ilie, dar și care sunt doar câteva dintre superstițiile de care trebuie să ținem cont în această zi de sărbătoare. În plus, descoperiți și care sunt preparatele care se obișnuiesc să se consume de Sfântul Ilie.

 

Ce semnifică sărbătoarea Sfântului Ilie

Marea sărbătoare a  Sfântulului Prooroc Ilie, are loc în fiecare an, pe data de 20 iulie. Sfântul Ilie este cunoscut ca fiind ocrotitorul recoltelor, dar totodată și aducător de ploi, care poate aruncă grindină și poate provoca fulgere și tunete.

De asemenea, se spune că tot el este cel care alungă canicula şi seceta, dar şi răcoreşte pământul.

Sfântulul Prooroc Ilie, este cunoscut în credinţa ortodoxă ca fiind un Sfânt drept, corect și bun la suflet, acesta fiind ispitit de către diavol spre a-şi ucide părinţii. Cu toate acestea, Sfântul Ilie a reușit să se căiască și să ii ceară lui Dumnezeu puterea necesară, de a lupta împotriva lor. Dumnezeu i-a ascultat rugăciunile și i-a oferit un car tras de cai albi, care l-a făcut puternic şi biruitor în faţa ispitelor venite din partea diavolului.

Se spune că atunci când tună şi fulgeră, Sfântul Ilie pleacă la vânătoare de demoni. Fulgerele sale ar cădea pe pământ, ar dărâma copaci şi ar incendia acoperişurile caselor. Tot în acest sens, se spune că acolo unde loveşte fulgerul este ascuns un demon, iar Sfântul Ilie luptă împotriva lui. Tunetul este provocat de roţile carului, dar şi de viteza cu care trăsura se deplasează.

Tradiţia ne spune că,  Sfântul Ilie  a ajuns chiar să zguduie tronul lui Dumnezeu prin intermediul puterii nemaivăzute pe care a primit-o, pentru a-i înlătura pe demoni, atunci când mergea cu carul prin cer. Însă aceste aspecte au dus la motivul pentru care Dumnezeu i-a luat puterea dintr-o mână și dintr-un picior, Sfântului Ilie.

Citeste si: Pe ce dată pică Sfântul Ilie in 2022?

superstitii de sfantul ilie

Citeste si: Calendar ortodox 20 iulie 2022. Ce sărbătoare este in ziua de 20.07.2022?

Superstiții de Sfântul Ilie

  • De  Sfântul Ilie, femeile de la sate obișnuiesc să culeagă busuioc, pentru a-l așeza la icoanele Bisericilor
  • Tot femeile sunt cele care pregătesc pachete pe care le dau de pomană pentru copilașii care au trecut la cele veșnice, prea devreme. Pe lângă aceste pachete, se pot împarți și fructe, apă, flori de câmp şi alte astfel de bucate
  • Se spune că ar trebui să purtăm ramuri de salcie, pentru a ne feri de trăsnete
  • Ca în orice altă zi de sărbătoare, nici în ziua Sfântului Ilie oamenii nu lucrează, în special pentru a nu-l mânia pe acesta şi pentru a nu-l face să arunce fulgere asupra lor şi grindină asupra recoltelor
  • De asemenea, nu ar trebui să plece nimeni la drum, pentru a nu fi loviţi de fulgere
  • Se spune că tot în această zi, vrăjitoarele culeg plantele cu ajutorul cărora fac farmece. Prin urmare, oamenii trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nouă, nu
  • În cazul în care va ploua în această zi, se spune că pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi una săracă
  • Și de sărbătoarea Sfântului Ilie, fetele tinere, nemăritate, îşi pot visa alesul

Citeste si: “La mulţi ani! Ceea ce îţi doreşti să şi se îndeplinească şi să fii iubit!” Mesaje de Sfântul Ilie 2022

ce semnifica sarbatoarea sfantului ilie

Citeste si: Ce se mănâncă de Sfântul Ilie

Ce se mănâncă de Sfântul Ilie

În comparație cu alte zile de sărbătoare, masa festivă de Sfântul Ilie  este una fără preparate din carne, fiind dezlegare la ulei şi vin. În ziua de 20 iulie, ogoarele se stropesc cu agheasmă pentru a avea bogăție anul următor, iar tot acum este și momentul în care se culege busuiocul.

Conform tradițiilor de Sfântul Ilie, în această zi se mănâncă, pentru prima dată, din noua recoltă de mere, struguri, nuci și alune, al căror consum este interzis până în această zi, pentru a nu aduce grindină asupra pomilor şi pentru a nu primejdia recoltele. Prin urmare, vă recomandăm în rândurile următoare, o rețetă de plăcintă cu mere și nuci, absolut delicioasă.

Rețet ă de Plăcintă cu mere și nuci

Ingrediente

Veți avea nevoie de următoarele ingrediente : un pachet de foi de plăcintă (cumpărat), 7 mere mari, zahăr (după gust), o esență de rom, 3 plicuri de zahăr vanilat, puțină sare, nucă măcinată (500 gr) și puțin ulei.

Mod de preparare

Tot ce trebuie să faceți este să începeți prin a da merele pe răzătoarea mare. Apoi le veți pune la călit cu puțin ulei sau unt. Merele se lasă la călit până scade zeama de la mere și zahărul. Apoi veți da cratița deoparte și o veți lăsa să se răcească. Adăugați apoi nuca, esența de rom, zahărul vanilat și puțină sare, pe care le veți amesteca.

Apoi pregătiți foile de plăcintă, pe care le veți unge cu puțin ulei și veți așeza compoziția de nucă și mere. Rulați foile de plăcintă și așezați-le în tavă. Apoi le puteți unge pe deasupra cu un ou bătut și semințe de mac. Tava se pune la cuptor, la o temperatură de 160-170 de grade Celsius și o veți lăsa pentru aproximativ 20 de minute.

Rețeta de plăcintă cu mere și nuci este gata și se poate servi caldă, pudrată pe deasupra cu zahăr pudră. Poftă bună!

Citeste si: Ce NU ai voie să faci de Sfântul Ilie

reteta de placinta cu mere si nuci

Citeste si: 15 modele de manichiură și pedichiură pentru vara lui 2022


Abonează-te pe

Citește și:

Ce se mănâncă de Sfânta Maria, în data de 15 august

Celebra bucătăreasă Gina Bradea este internată la Institutul Oncologic din Cluj.Urmăritorii sunt îndemnați să se roage pentru ea

ULTIMĂ ORĂ: Rică Răducanu, conectat la aparate la un spital din București

Calendar ortodox 20 iulie 2022. Ce sărbătoare este in ziua de 20.07.2022?

Ce NU ai voie să faci de Sfântul Ilie

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Cine este Laurențiu Duță. „Eram la panoul de onoare al şcolii. Îmi spunea că din când în când mai trecea să-mi vadă poza."
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri