Ce NU ai voie să faci de Sfântul IlieSfântul Ilie este prăznuit pe 20 iulie și este o sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox. Iată ce nu ai voie să faci, în niciun caz, de Sfântul Ilie.


In articol:

În fiecare an, pe data de 20 iulie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc cu mare fast pe Sfântul Ilie. Fiind una dintre sărbătorile mari de peste an, și aceasta vine cu o mulțime de tradiții și obiceiuri, pe care oamenii le respectă și acum, în special la sate.

Sfântul Ilie este considerat responsabil cu ploile, cu furtunile, cu tunetele și cu fulgerele. Tocmai de aceea, oamenii îi respectă cu sfințenie ziua, ca să nu-l supere.

Ce nu trebuie să faci de Sfântul Ilie

Citeste si: Pe ce dată pică Sfântul Ilie in 2022?

Sfantul ilie 2022

Citeste si: Ce se mănâncă de Sfântul Ilie

Pe 20 iulie, nu este bine să faceți treabă în casă sau în gospodărie. La țară, oamenii nu lucrează pământul de Sfântul Ilie, ca să nu atragă grindina asupra recoltelor.

De asemenea, mărul este considerat pomul Sfântului Ilie, așa că nu este bine să mănânci mere în această zi. Se spune că cine consumă aceste fructe de Sfântul Ilie, va atrage grindina mare cât merele asupra gospodăriei sale.

Doar după ce le duceți la biserică, pentru a fi sfințite, le puteți mânca. Se spune că merele care sunt sfințite în această zi se transformă în mere de aur pe lumea cealaltă.

În ajunul acestei sărbători, fetele nemăritate se duc noaptea într-un lan de cânepă, se dezbracă de tot și se tăvălesc prin cânepă. Apoi se îmbracă și se întorc acasă.

Dacă în noaptea respectivă vor visa cânepă verde, înseamnă că se vor mărita cu un bărbat tânăr și frumos. În schimb, daca în vis le apare cânepă uscată, soțul lor va fi un bărbat bătrân. Dimineața se merge la biserică, ca să se sfințească mâncarea care se va da de pomană, pentru sufletele celor adormiți. Femeile duc la biserică și busuioc, pentru a fi sfințit de preoți.

Citeste si: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”- wowbiz.ro

Citeste si: Cât câștigă Eva Măruță din postările de pe rețelele sociale?! Nu o să îți vină să crezi ce sumă primește pentru o postare- radioimpuls.ro

După aceea, busuiocul se pune la uscat, la streașina caselor sau în pod, iar apoi se arde. Cenușa care se obține se folosește ca leac pentru bube.

Dacă este furtună în ziua Sfântului Ilie, să nu lăsați geamurile sau ușile deschise, pentru că este posibil să se ascundă în casă vreunul dintre diavolii pe care îi urmărește sfântul.

În cazul în care tună în această zi, fructele vor face viermi, iar alunele vor fi seci.

Cei care au stupi culeg mierea de Sfântul Ilie, pentru că atunci este cea mai bună. Fagurii se duc la biserică, să fie sfințiți, iar apoi se dau de pomană, pentru ca apicultorii să strângă cât mai multă miere.

Tot de Sfântul Ilie, care reprezintă mijlocul verii pastorale, ciobanii coboară în sate, pentru prima dată după ce au plecat cu oile la stână.

Sfântul Ilie- tradiții și obiceiuri

Citeste si: Calendar ortodox 20 iulie 2022. Ce sărbătoare este in ziua de 20.07.2022?

Sfântul Ilie 20 iulie 2021. Ce nu ai voie să faci de Sfântul Ilie

Citeste si: “La mulţi ani! Ceea ce îţi doreşti să şi se îndeplinească şi să fii iubit!” Mesaje de Sfântul Ilie 2022

Cine a fost Sfântul Ilie

Sfântul Ilie a trăit cu mai mult de 800 de ani, înainte de venirea pe pământ a lui Iisus Hristos. Atunci când s-a născut, Ilie a fost îmbrăcat de mai mulți oameni care aveau veșminte albe, în haine de foc și a fost hrănit cu flăcări.

Tatăl său, Sovac, a povestit preoților cele întâmplate, și toată lumea a ajuns la concluzia că Ilie este alesul lui Dumnezeu.

Citeste si: Trei cutremure în România, duminică! Unde s-au produs și ce magnitudine au avut- kanald.ro

Citeste si: Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Ce ar putea pica anul acesta? Emoții mari pentru elevi- stirilekanald.ro

Ilie a trăit în ținutul Tesvi, din Galaad, pe vremea regelui Ahab. Provenea dintr-o familie de preoți, dar perioada în care s-a născut Sfântul Ilie era una în care iudeii se închinau zeilor.

Ilie era un om bun și harnic, dar se enerva foarte repede. Într-o zi, când părinții lui au venit în vizită la el, Ilie i-a ucis, fiind ispitit de Diavol. După ce a comis acest păcat, s-a căit și i-a cerut iertare lui Dumnezeu.

ce nu ai voie sa faci de sf ilie

A primit un car cu roți de foc și un bici de foc, cu ajutorul căruia Ilie a început să-i ucidă pe diavoli. De aceea, oamenii cred că Sfântul Ilie merge prin Cer într-un car de foc, care face zgomot, și așa apar tunetele.

De asemenea, atunci când fulgeră, se spune că Sfântul lovește un diavol cu biciul de foc și îl omoară.

Legenda spune că Sfântul Ilie nu și-a terminat misiunea. Doar s-a ridicat la Cer, unde așteaptă sfârșitul lumii, ca să se poată lupta cu Diavolul. Regele Ahab, cel care domnea în vremea în care a trăit Sfântul Ilie, s-a căsătorit cu o femeie care se închina zeului Baal.

Pentru că o iubea nespus de mult pe soția lui, Ahab i-a obligat pe toți oamenii să-i urmeze credința femeii. Sfântul Ilie l-a certat pe rege și s-a hotărât să facă poporul să se întoarcă la credința în Dumnezeu. Astfel, s-a retras pe malul unui râu și a lăsat în urma lui o secetă puternică.

După trei ani și jumătate, poporul din Israel s-a întors la credința adevărată, cea în Dumnezeu, iar Sfântul Ilie a adus ploile, datorită rugăciunilor sale. În felul acesta, oamenii au scăpat de foamete. Sfântul a fost ridicat la cer în vestitul car de foc.

În România, ziua de 20 iulie este considerată și Ziua Aviației. Sfântul Ilie este ocrotitorul aviatorilor, încă din 1913.

 

Abonează-te pe

Citește și:

Ce se mănâncă de Sfântul Ilie

Pe ce dată pică Sfântul Ilie in 2022?

Produsele de la Lidl care vor face furori printre români. Apar de joi în toate magazinele - ego.ro

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei - kudika.ro

Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Ce ar putea pica anul acesta? Emoții mari pentru elevi - stirilekanald.ro

Horoscop chinezesc weekend 25-26 martie 2023: Zodiile care-și împlinesc o mare dorință. Au astrele de partea lor la final de săptămână - kanald.ro

VIDEO: Mădălina Ghenea, cu lacrimi în ochi în ultima apariție televizată. Imaginile care i-au emoționat pe fani - radioimpuls.ro

Decizia luată de Oana Matache și Radu Siffredi! Nu au mai suportat criticile - wowbiz.ro

Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
,,Eu o iubeam foarte mult.” Andreea Esca nu s-a pensat niciodată. Care este motivul
Citește mai departe
Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri