Ce s-a întâmplat la Cernobîl în 1986. Povestea catastrofei nucleare care a intrat în cărțile de istorie


Majoritatea persoanelor au câte o vagă idee despre ce s-a întâmplat în explozia provocată la Cernobîl, din anul 1986. Însă care este oare adevăratul motiv?


In articol:

Aflați din rândurile următoare ce s-a întâmplat mai exact la Cernobîl în anul 1986, amănunte legate de centrala nucleară, de ceea ce s-a întâmplat înainte de accidentul propriu-zis, dar și ce urmări au existat.

 

Ce s-a întâmplat la Cernobîl în 1986

Accidentul major care a avut loc la Cernobîl pe data de 26 aprilie 1986, la ora 01:23 noaptea, a fost un accident nuclear. Acesta a avut loc printr-o explozie a centralei, după care a urmat o contaminare radioactivă a respectivei zone din jurul acestei centrale din Cernobîl.

accidentul major de la cernobil

Citeste si: DESCOPERĂ: Ce reprezintă cele două culori ale drapelului UCRAINEI

Centrala nucleară- Cernobîl 

Această centrală este plasată în apropierea orașului din Ucraina, Pripea, la aproximativ 18 km la nord-vest de orașul Cernobîl, la 16 km la sud de frontiera ucraino-belarusă și aproximativ 110 km la nord de Kiev.

Această centrală era alcătuită din patru reactoare, fiecare în parte fiind capabil să producă cu până la 1 GW de putere electrică. Centrala nucleară s-a construit începând cu secolul XX. Primul reactor a fost pus în funcțiune în anul 1977, al doilea în anul 1978, al treilea tocmai în anul 1981, iar ultimul, al patrulea în 1983. Trebuiau să fie construite încă două reactoare, care la momentul exploziei din 1986 erau în construcție, însă odată cu acest accident major, construcția a fost sistată, ulterior abandonată.

centrala nucleara de la cernobil

Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament

Citeste si: Cum a fost surprinsă Meghan Markle după ce au apărut primele zvonuri legate de un divorț iminent între ea și printul Harry- radioimpuls.ro

Citeste si: Președintele Ucrainei acuză că Rusia a tras intenționat în centrala nucleară: „Este sfârșitul a tot, sfârșitul Europei”

Accidentul- Cernobîl 

În data de 26 aprilie 1986, mai exact la ora 01:23:44, într-o zi de sâmbătă, ultimul reactor construit și pus în funcțiune, cel cu numărul patru, a suferit o explozie majoră a cazanelor care se aflau sub presiune de abur. Acest lucru a declanșat un incendiu în prima fază, apoi o serie de explozii adiționale, dar și scurgeri radioactive. Din cauza vântului din acea noapte, radioactivitatea a fost răspândită prin vânt spre frontierele internaționale.

În urma acestui accident major de la Cernobîl, în atmosfera terestră s-au împrăștiat de peste 400 de ori mai mult material radioactiv, în comparație cu accidentul de la Fukushima din Japonia. Și asta nu este tot, materialul radioactiv a fost de câteva ori în plus față de cantitatea care se afla în bombele de la Hiroshima și Nagasaki, iar de o miime, până la o sutime în comparație cu emisiile atmosferice ale testelor nucleare de suprafață a armamentului nuclear testat la nivel mondial până la interzicerea efectuării acestora în atmosferă.

explozia de la cernobil

Citeste si: DESCOPERĂ: Ce bogății are RUSIA

Planuri înainte de accident- Cernobîl 

În data de 25 aprilie 1986, pe timp de zi, acest reactor cu numărul patru care a cauzat accidentul, era programat să fie închis pentru întreținere. Aceasta a fost ocazia de a controla capacitatea generatorului turbinei pentru a produce putere electrică în mod suficient, pentru a alimenta sistemele de siguranță  ale reactorului, după pierderea puterii externe. Aceste reactoare de la Cernobîl ar fi avut o pereche de generatoare de tip diesel, disponibilă care nu se activa imediat. Astfel, reactorul a fost pregătit pentru reducerea turației în ceea ce privește turbina. În acest punct, turbina a fost deconectată, permițând astfel rotirea în inerție.

Acesta a reprezentat un test pentru a se verifica ipoteza conform căreia turbinele care se află în faza extenuantă, ar putea genera putere pentru pompe. Condițiile pentru ca acest test să înceapă, au avut loc încă din data de 25 aprilie pe timp de zi, atunci când producția de energie a reactorului a fost redusă spre 51%. Directorul centralei a hotărât totuși, ca testul să fie amânat și să aibă loc pe timp de seară. Timp în care o echipă neexperimentată lucra la reactorul cu numărul patru.

Citeste si: „Timpul te face să uiți și să ierți”. Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf s-au împăcat! Dezvăluiri în exclusivitate la „Fiță cu Adiță”: „Laur o să mă iubească toată viața lui”- kanald.ro

Citeste si: Mesaje de Moșii de vară 2023. ,,Lumina lumânării să facă lumină în rai pentru cei dragi! Dumnezeu să-i ierte! Somn de veci binecuvântat!''- stirilekanald.ro

La ora 11:00 noaptea, în aceeași zi, a fost permisă închiderea reactorului pentru a continua testul. Deși reactorul trebuia adus spre 0,7-1,0 GW, pentru ca testul să aibă loc, noua echipă din acea tură a decis să urmeze protocolul original. Prin urmare, aceștia au redus nivelul de putere prea rapid, timp în care reactorul a produs mult xenon-135, care a produs și mai mult scăderea puterii. Aceștia au scăpat din vedere contaminarea reactorului. În plus, pentru a spori reactivitatea, au scos celulele de control din reactor. Lucru care se face doar în măsuri extreme de siguranță, iar aici nu au existat. Iar din cauza faptului că șeful echipei a continuat experimentul și a pornit pompele de apă care au crescut fluxul apei peste limita de siguranță, apa a absorbit neutronii, fiind nevoie ca celulele de control să fie scoase manual. S-a produs astfel o funcționare instabilă, unde lichidul de răcire și xenon-135 au substituit rolul celulelor de control din reactor.

scurgeri radioactive de la cernobil

Citeste si: Vladimir Putin, discurs neașteptat: „Neonaziștii Ucrainei tratează civilii ca scuturi umane”

Victime pe termen scurt și lung- Cernobîl 

Bineînțeles că în cazul unui asemenea accident major, au existat câteva zeci de victime imediat după explozie, dar și expuneri masive ale personalului centralei și a lichidatorilor. Din cele câteva mii de copii s-au îmbolnăvit cu cancer tiroidian, iar până în anul 2013, cel puțin 16 dintre aceștia au murit. În plus, incidența cancerului tiroidian a rămas mai ridicată chiar și în 2013, în regiuni din Rusia, Ucraina și Belarus, la mai bine de două decenii de la teribilul accident.

cernobil

Citeste si: Anunț de ultimă oră! Nori radioactivi se îndreaptă către România. „2020 pare a fi anul celor mai proaste vești posibile”


Abonează-te pe

Citește și:

Ce reprezintă cele două culori ale drapelului UCRAINEI

Președintele Ucrainei acuză că Rusia a tras intenționat în centrala nucleară: „Este sfârșitul a tot, sfârșitul Europei”

S-AU ÎMPĂCAT sau nu? Ce se întâmplă în viața amoroasă a lui Cazacu. Chiar el a spus - ego.ro

Confesiunea pe care Andreea Antonescu i-a făcut-o fostului soț, când s-a cuplat cu Victor Vrînceanu - wowbiz.ro

Secretele din spatele relației dintre Kate Middleton și regina Camilla Parker Bowles - radioimpuls.ro

Constanția, acuzații serioase. Tânăra consideră că Maria a copiat lucrarea de licență - kanald2.ro

Bianca, dezamăgită de atitudinea lui Laurențiu! „Nu mă place și au fost niște jocuri!” Concurenta i-a adus reproșuri aprige lui Laurențiu, după ce a fost respinsă - kanald.ro

Mesaje de Moșii de vară 2023. ,,Lumina lumânării să facă lumină în rai pentru cei dragi! Dumnezeu să-i ierte! Somn de veci binecuvântat!'' - stirilekanald.ro

Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop
Sfatul zilei din 3 iunie 2023. O zodie este predispusă la accidentări
Citește mai departe
Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri