Ce s-a întâmplat cu o familie din Ucraina care a căutat zile întregi cazare în România: „M-a bușit plânsul”


Cum a ajuns o familie din Ucraina să primească ajutor în cel mai greu moment. Cine a sărit în ajutorul acestor oameni.


In articol:

O tânără a dezvăluit pe un grup în care sunt ajutați refugiații din Ucraina ce s-a întâmplat cu mai mulți ucraineni care au ajuns în țara noastră în ultimele zile.

Mai mulți români au decis să își pună la dispoziție nu doar timpul lor, dar și casa ori alte bunuri pe care le dețin.

Pe grupul de Facebook  „Uniți pentru Ucraina”, Alexandra Podea a dezvăluit ce s-a întâmplat cu o familie care căuta cazare în România, dar și cum alți ucraineni au reușit să primească ajutor, iar de multe ori limba ucraineană a fost o mare barieră.

Ce s-a întâmplat cu familia de refugiați din Ucraina

„M-am hotărât să împărtășesc cu voi o poveste.

Vreau să fac în același timp și o plecăciune virtuală tuturor voluntarilor, donatorilor, vestelor verzi și portocalii și să vă arăt în câte alte moduri putem ajuta. Tot mai multe dintre familiile care au ajuns în orașele noastre caută să închirieze apartamente. Fie și-au găsit de muncă, fie au ceva bani să plătească pentru posibilitatea de a găti sau pentru confortul de care au nevoie pentru ei sau pentru copii lor.
Am trăit săptămânile astea experiența a o mie de slujbe. Limba este o barieră atunci când nu ai îngăduința să asculți, iar proprietarii de apartamente poate nu și-au luat timp să privească situația în care ne aflăm, de aceea e nevoie de o persoană care să vorbească românește, care să negocieze pentru ei prețul, care să explice situația și să garanteze pentru ei.

Citeste si: Gestul emoționant al unui refugiat ucrainean pentru voluntarii de la Vamă: „Mulți pleacă fără să aibă timp să mulțumească”

Refugiatii din Ucraina

Refugiatii din Ucraina ajunsi in Gara de Nord

[Sursa foto: Wowbiz.ro]

Pentru asta e nevoie să răspundem și postărilor în care oamenii cer să închirieze un apartament. De obicei, acestea au o vizibilitate redusă. Dacă doar le dăm un website unde sunt afișate spații de închiriere, cei care vorbesc doar ucraineană nu vor putea suna, iar proprietarii fie nu răspund pe whatsapp, fie îi refuză din start. Asta mi-au povestit câteva familii și câțiva bărbați singuri că li s-a întâmplat. Unii chiar au fost la vizionări și brusc, proprietarii s-au răzgândit. Ca să-i ajut a trebuit să mă întâlnesc cu ei și să merg cu ei la vizionări. Povestea mea e așa:

Pilota e cocktailul nostru Molotov.
Azi a fost magic. M-am întâlnit cu Оrkhan (Орхан) să îl ajut să găsească o locuință sigură pentru familia lui (mama, soția și trei copii, un băiat de un an, și două fetițe de trei ani și cinci ani). Am fost într-un loc unde o doamnă amabilă ne oferea un cămin la parterul unei clădiri care din păcate era încă șantier, iar lucrările mai durau încă o săptămână, nu foarte recomandat când ai trei copii mici. Ei mâine trebuiau să elibereze hotelul care le-a asigurat trei zile de cazare. Singura variantă era să se mute în alt hotel sau pensiune care cazează de urgență pentru alte trei zile, și, între timp, să mai căutăm.

Robert are un apartament în Chiajna, dar locuiește în partea opusă a orașului. Avea anunțul pus pe olx cu sumă fixă. L-am sunat. Părea că va ține de preț, însă când i-am prezentat cazul în câteva minute a trecut de la "preț fix" și "nu mă complic pentru o lună" la "aș putea să le dau gratis și să-și plătească utilitățile".

Citeste si: Ce a pățit o refugiată din Ucraina, care a mers la un magazin din București împreună cu fiica ei de 13 ani: „Există oameni care fac așa ceva”

Era deja seară, Robert de-abia ce ajunsese acasă la cei doi copii și la nevastă și mi-a închis să-și ia timp de gândire cum să procedeze- când să ne întâlnim cu cheia, ținând cont că mâine la doișpe exista un deadline și el era tot weekendul ocupat.
Când mi-am luat la revedere de la Orhan și de la soția lui, m-a sunat Robert:

Vino să-ți dau cheia, te duci tu cu iei acolo și mă suni să-ți arăt cu centrala!

Îi opresc pe tinerii soți și le spun vestea. Când am ajuns la Robert, ne aștepta cu plasele pline cu pături, pilotă, perne, tigăi și detergent de rufe. Cele două fetițe ale lor și-au donat jucăriile. M-a bușit plânsul.

M-am oprit apoi la ASEP, unde Adela Serghiesu a avut bunăvoința să ne aștepte. Cineva a lăsat acolo o pilotă nou-nouță cu care se vor înveli copiii. Altcineva a lăsat lapte și cereale, bucurie mâine dimineață la mic-dejun.

Robert și-a dat seama că putea să fie familia lui acum care umblă dezorientată acum într-un oraș străin”, a scris tânăra pe Fcaebook, dezvăluind și ce s-a întâmplat cu alți ucraineni în nevoie.


Abonează-te pe

Citește și:

De ce ne cade părul. ,,Sfatul meu este să nu va tundeți mai des”

Mesaje de la mulți ani: Fă aniversarea cuiva mai frumoasă cu un mesaj sincer!

ULTIMĂ ORĂ: Rică Răducanu, conectat la aparate la un spital din București

Cine este Denisa, iubita lui Iancu Sterp. „O să facem un vlog împreună.”

Cum rezolvăm probleme din cuplu. „Este ceva care îmi stimulează simțurile”

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle
Este bine sau nu să îi cunoști amanta? „Pentru un bărbat este o sancțiune”
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri