Ce e bine să dai de pomană de Sfânta Parascheva


Află care sunt alimentele pe care e bine să le dai de pomană de sărbătoarea Sfintei Parascheva.


In articol:

În fiecare an pe data de 14 octombrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva. Această sărbătoare este inscripționată cu cruce roșie și are o importanță semnificativă pentru creștinii ortodocși. Ziua de 14 octombrie este cunoscută în popor și ca „Vinerea Mare de Toamnă” sau „Vinerea celor 12 vineri”.

Sfânta Parascheva este cunoscută și sub denumirea de Sfânta Vineri, considerată ocrotitoare a Moldovei. Se spune că Sfânta Parascheva îi ocrotește pe toți cei aflați la nevoie, cei care se roagă sincer și cred în ea.

Pentru poporul român, Cuvioasa Parascheva este o sărbătoare cu o însemnătate aparte.

Mulți dintre credincioși vin să se închine la racla Sfintei, mărturisindu-i problemele, necazurile și supărările și rugând-o să le ofere alinare, sănătate și spor în toate.

Moaștele Cuvioasei se află la Iași, iar în fiecare an mii de credincioși aduc flori, daruri și îmbrăcăminte pe care le așează la raclă.

Se spune că atâtea minuni a săvârșit Sfânta Parascheva, mai multe chiar decât numărul stelelor și nisipul mării.

Sfânta vindecă șchiopi, surzi, ciungi, ologi și tot felul de boli, chiar și cele mortale; îndepărtează toată neputința nevindecată, numai cu atingerea raclei. Totul li se întâmplă doar persoanelor care au credință și se roagă constant.

Pe lângă rugăciunile adresate Sfintei, oamenii obișnuiesc să meargă la slujbă și să ofere de pomană diferite alimente pentru sufletul celor decedați.

Alimente care se dau de pomană de Sfânta Parascheva

Citește si: Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva

Alimente care se dau de pomană de Sfânta Parascheva

Biserica Ortodoxă nu le impune credincioșilor ce să dea de pomană, însă conform tradițiilor din bătrâni, de ziua Sfintei Cuvioase Parascheva e bine să împarți pentru sufletele adormiților must și vin din struguri noi, pâine și lipie făcute din grâul de anul acesta.

Se spune că cei care dau de pomană aceste alimente vor avea parte de sănătate, belșug și prosperitate și, în același timp, vor cinsti cum se cuvine memoria celor adormiți.

Care sunt alimentele pe care nu trebuie să le dai de pomană de Sfânta Parascheva

Citește si: Când este Sfânta Parascheva în 2022

Alimente pe care nu e bine sa le dai de pomana de Sfânta Parascheva

Pe lângă alimentele permise, există din bătrâni și o listă cu alimente pe care nu ar fi indicat să le dai de pomană în ziua Sfintei Parascheva.

Printre aceste alimente pe care nu este bine să le împarți de Sfânta Parascheva se numără fructele cu cruce, nucile, castraveții sau pepenele roșu. Se spune că cei care vor da de pomană alimentele nepermise vor avea parte de ghinion pe tot parcursul anului.

Credincioșii respectă cu strictețe aceste obiceiuri și se duc la biserică pentru a se ruga și a o cinsti pe Sfânta Parascheva. Totodată, se spune că aceasta îi va ajuta pe toți cei care cred cu adevărat și se roagă cu inima deschisă.

Rugăciune adresată Sfintei Parascheva

Citește si: Calendar ortodox 26 septembrie 2022. Ce sărbătoare este luni?

 

Sfânta Parascheva

De ziua Sfintei Parascheva este bine să rostiți această rugăciune pentru ca Sfânta să vă aducă un an plin cu sănătate și să fie în permanență alături de voi:

”Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești. Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.

Cheamă și pe Duhul Sfânt – izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună-, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune. Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”

 

Abonează-te pe

Citește și:

Calendar ortodox 27 septembrie 2022. "Îndură-te de noi, că pe tine te avem ajutătoare!"

Celebra bucătăreasă Gina Bradea este internată la Institutul Oncologic din Cluj.Urmăritorii sunt îndemnați să se roage pentru ea

ULTIMĂ ORĂ: Rică Răducanu, conectat la aparate la un spital din București

Calendar ortodox 25 septembrie 2022. "Sfinte al nostru părinte Serghie, nu uita pe sărmanii tăi până în sfârșit!"

Mâncare de post pentru pomană

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
,,Să leșin, nu alta.” Ce a pățit Ileana Sterp în pragul nunții surorii sale
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri