Ce este interzis să faci de Sfânta Parascheva, 14 octombrie 2022


Află care sunt lucrurile pe care nu este bine să le faci de ziua Sfintei Parascheva.


In articol:

În fiecare an pe data de 14 octombrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva. Această sărbătoare este inscripționată cu cruce roșie și are o importanță semnificativă

pentru creștinii ortodocși. Ziua de 14 octombrie este cunoscută în popor și ca „Vinerea Mare de Toamnă” sau „Vinerea celor 12 vineri”.

Sfânta Parascheva este cunoscută și sub denumirea de Sfânta Vineri, considerată ocrotitoare a Moldovei. Se spune că Sfânta Parascheva îi ocrotește pe toți cei aflați la nevoie, cei care se roagă sincer și cred în ea.

Pentru poporul român, Cuvioasa Parascheva este o sărbătoare cu o însemnătate aparte.

Mulți dintre credincioși vin să se închine la racla Sfintei, mărturisindu-i problemele, necazurile și supărările și rugând-o să le ofere alinare, sănătate și spor în toate.

Moaștele Cuvioasei se află la Iași, iar în fiecare an mii de credincioși aduc flori, daruri și îmbrăcăminte pe care le așează la raclă.

Se spune că atâtea minuni a săvârșit Sfânta Parascheva, mai multe chiar decât numărul stelelor și nisipul mării.

Sfânta vindecă șchiopi, surzi, ciungi, ologi și tot felul de boli, chiar și cele mortale; îndepărtează toată neputința nevindecată, numai cu atingerea raclei. Totul li se întâmplă doar persoanelor care au credință și se roagă constant.

Pe lângă însemnătatea religioasă pe care această sărbătoare o are, Sfânta Parascheva are și o puternică însemnătate spirituală, fiind plină de tradiții și obiceiuri.

Ce este interzis să faci de Sfânta Parascheva

Citește si: Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva 2022

Sfânta Parascheva 2022

[Sursa foto: doxologia]

În funcție de zona din care fac parte, credincioșii respectă anumite tradiții și obiceiuri pentru ca Sfânta Parascheva să-i ajute atunci când au nevoie.

Astfel, există anumite lucruri care sunt interzise în ziua de Sfânta Parascheva dacă nu vrei să-ți meargă rău tot anul.

Nu se face treabă în gospodărie

La fel ca în cazul celorlalte zile de sărbătoare, dar și zilelor de duminică, Dumnezeu a rânduit ca acestea să fie adresate strict rugăciunii. Astfel, credincioșilor le este interzis să facă orice treabă casnică. Nu aveți voie să spălați, să călcați, să coaseți sau să faceți orice altă treabă în gospodărie. Această zi constituie o zi de odihnă pe care trebuie să o dedicați rugăciunii și Sfintei Cuvioase Parascheva .Potrivit credințelor populare, fetele care cos și spală în această zi rămân nemăritate. Fetele țineau la această superstiție pentru a rămâne cinstite, iar bătrânii, pentru belșug.

În această zi, ciobanii nu au voie să cioplească dacă nu vor ca mieii să iasă cu pete de diferite culori pe ei.  

Nu ai voie să te zgârcești de la bani și alimente

Citește si: Ce e bine să dai de pomană de Sfânta Parascheva

Tradiții și obiceiuri Sfânta Parascheva

Tradiții și obiceiuri Sfânta Parascheva

[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]

Dumnezeu ne îndeamnă mereu să fim milostivi și buni și să-i ajutăm pe cei care au nevoie, indiferent de situație. Cu atât mai mult, de ziua dedicată Cuvioasei Parascheva nu ai voie să te zgârcești la bani și la alimente. Dacă cineva îți cere ajutorul este neapărat necesar să i-l oferi. Mai mult decât atât, de Sfânta Parascheva este bine să dai de pomană oamenilor nevoiași în cinstea celor care au trecut la cele veșnice.

Se spune că oamenii zgârciți vor avea parte numai de pagube și riscă să rămână săraci tot restul vieții. Cei care dau de pomană vor avea sărbători îmbelșugate tot restul anului.

Nu ai voie să faci foc în casă

Citește si: Meniu PARASTAS de 6 luni

Ce este interzis sa faci de Sfânta Parascheva

Ce este interzis sa faci de Sfânta Parascheva

[Sursa foto: freepik]

Indiferent de cât de frig ar fi, în ziua Sfintei Parascheva îți este total interzis să faci foc în casă. Se spune că adevărata credință ține căldură în sufletele oamenilor, iar cei care fac foc în sobă pot avea boli la ochi și dureri de cap cumplite.

În schimb, este bine ca de Sfânta Parascheva să aprinzi un foc în ogradă pentru a îndepărta spiritele rele.

Nu ai voie să mănânci

O altă tradiție spune că nu ai voie să mănânci nimic până la ora 12, când se termină în cele mai multe biserici slujba dedicată Sfintei Parascheva. Se spune că cei care mănâncă dimineața, mai ales produse care nu sunt de post, vor avea probleme cu stomacul.


Abonează-te pe

Citește și:

Calendar ortodox 26 septembrie 2022. “Domnitor preaînţelept între căpeteniile neamului românesc"

Magda Pălimariu, pentru prima dată în România de când a născut. Vedeta a făcut dezvăluiri emoționante din viața de mămică

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Când o prăznuim pe Sf. Cuvioasă Teodora de la Sihla, în Calendarul Creştin-Ortodox

Ce înseamnă sărbătoare cu cruce roșie

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Informatiile zilei
Ce va apărea pe taloanele de pensie. Anunțul oficial pentru persoanele care primesc sub 3.000 de lei
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri