Cât timp se fierbe ștevia. Care este secretul gospodinelor?

Cat timp se fierbe stevia
Cat timp se fierbe stevia

Cunoscută și sub denumirea de măcriș de grădină sau dragomir, ștevia este des folosită în preparatele românești, în special în ciorbe. Are o mulțime de proprietăți și beneficii pentru organism, crește aproape peste tot în România, iar prețul de vânzare este foarte mic. Află cât timp se fierbe ștevia și cum poți prepara cea mai bună și simplă rețetă folosind această plantă minune.

Ștevia, cunoscută în termeni științifici drept rumex patientia, se numără printre cele mai populare plante din România. Cu un gust dulce-acrișor, aceasta este de multe ori folosită în preparatele gospodinelor ca plantă aromatică. Află ce beneficii are, cât timp se fierbe ștevia și cum poți prepara cea mai simplă și gustoasă rețetă.

Citeste si: Cât timp se fierbe varza de Bruxelles. Care este secretul?

Cat timp se fierbe stevia
Cat timp se fierbe stevia[Sursa foto: Kanal D]

Beneficii ștevie

Ștevia crește de regulă spontan și are o mulțime de proprietăți terapeutice și beneficii asupra organismului. Această plantă are un conținut bogat în vitamine și minerale, printre care: vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina K, potasiu, magneziu, calciu și zinc. Fiind bogată și în fibre, reprezintă un aliment prețios în special pentru adepții dietelor vegetariene.

Întărește sistemul imunitar

Datorită conținutului ridicat de vitamina C, ștevia este un antiinflamator și antibacterial natural foarte important, pe care ar trebui să îl folosim mai des. Gătită în diferitele feluri de mâncare, ștevia își va pierde din proprietăți, motiv pentru care medicii o recomandă crudă, în salate.

Ajută la tratarea afecțiunilor pielii

Multe persoane zdrobesc ștevia, iar mai apoi o folosesc pe post de compresă pentru tratarea infecțiilor de la nivelul pielii.

Pentru că are un conținut semnificativ de vitamina C și vitamina A, ștevia va fi foarte eficientă în tratarea diferitelor răni.

Laxativ natural

Ștevia are efecte purgative dacă este consumată în mod regulat. Aceasta combate constipația, curăță colonul și reglează tranzitul intestinal. De asemenea, ștevia echilibrează organismul din punct de vedere electrolitic, fiind o sursă bogată de magneziu și potasiu.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Ameliorarea asteniei de primăvară

Cantitatea de minerale şi vitamine din ştevie poate ajuta în ameliorarea asteniei de primăvară. Pentru că are un conţinut moderat de zaharuri, ştevia poate regla nivelul zahărului din sânge şi poate îndepărta pofta de dulciuri, dar şi senzaţia de foame.

Tratarea anemiei

Pe lângă vitaminele C și A, care ajută sistemul imunitar, ștevia conține foarte mult fier, de aceea se recomandă în tratarea anemiei.

De asemenea, aceasta are și un conținut ridicat de antioxidanți, despre care se știe că au capacitatea de a combate stresul și de a preveni instalarea bolilor.

Citeste si: Cât timp se fierbe quinoa. Care este secretul?

Cât timp se fierbe ștevia

Ca în cazul multor plante care cresc de regulă spontan, pe marginea drumului și în aproape fiecare grădină, și la ștevie trebuie să avem grijă de unde provine, asta înainte de a o lua acasă și a o prepara.

Pentru a profita la maximum de toate proprietățile sale, este important să oconsumăm crudă, în salate.

Foarte important este locul în care a crescut ștevia! Este de la sine înțeles faptul că nu este indicat consumul acesteia în cazul în care a crescut în locuri poluate, spre exemplu.

Cât despre modul de preparare, totul este foarte simplu! Frunzele de ștevie se curăță bine de praf în apă rece, iar mai apoi se lasă la scurs.

Într-o oală adăugăm apă, în funcție de cantitatea de ștevie pe care vrem să o pregătim, iar mai apioi o punem pe foc. Abia când a început să clocotească apa putem adăuga și frunzele, timpul de fierbere fiind între 8 și 10 minute.

Citește și: Greșeala pe care o face Jador în relațiile sale: „Sunt căsătorit cu..” Artistul a recunoscut cine este marea sa iubire la care nu va putea renunța niciodată- kanald.ro

Citește și: 'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave- stirilekanald.ro

Citeste si: Cât timp se fierb CREVEȚII. Care este secretul gospodinelor?

Cat timp se fierbe stevia
Cat timp se fierbe stevia[Sursa foto: Pexels]

Ciorbă de ștevie

Ingrediente:

- 3-4 legături ștevie
- o legătură ceapă verde
- 2 morcovi
- 2 linguri pastă de tomate
- 2 linguri borș pudră
- o legătură leuștean
- sare și piper după gust

Mod de preparare:

Pentru început, punem o cratiță cu apă la fiert și curățăm frunzele de ștevie. Le adăugăm în oală după ce apa a început să clocotească și o lăsăm timp de 10 minute. După ce frunzele de ștevie și-au schimbat culoarea le scotem din apă și le punem într-o strecurătoare.

Ulterior, călim ceapa verde și după punem morcovul tocat mărunt. Lăsăm legumele la călit câteva minute, după care adăugăm și ștevia tocată. După ce acestea s-au călit, adăugăm un litru și jumătate de apă caldă, sare și piper după gust.

Lăsăm ciorbă de ștevie la fiert aproximativ un sfert de ora, la foc mediu. Adăugăm două linguri cu paste de tomate și două linguri cu praf de borș. Lasam ciorba sa mai fiarbă înca 5-10 minute și apoi o luăm de pe foc.



Citește și:

Mic dejun cu avocado: 3 rețete rapide, sănătoase și savuroase

Cât timp se fierbe conopida. „Conopida este o legumă pe care merită să o includeţi în mod regulat în alimentaţie"

Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Mesajul transmis de Laura Cosoi celor care o criticată că are prea mulți copii: ”Gata, s-a terminat!”

Cât timp se fierb crenvurștii. Care este secretul pentru a nu se sparge

Ezgi Mola, actrița care joacă rolul Safiye în serialul “Vinovați de iubire”, nuntă de poveste cu alesul inimii sale! Iată cum au strălucit cei doi miri în cea mai fericită din viața lor

Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel


Cookies