Cât de periculos este să înghiți pastă de dinți? Răspunsul medicului stomatolog Adrian Mina!


Folosim pasta de dinți zilnic, astfel că sunt șanse mari ca, din grabă, să înghițim spuma creată în timpul procesului de curățare


In articol:

Copiii sunt cei mai predispuși să facă acest lucru, din curiozitate sau neîndemânare. Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică dacă ne supunem cumva unor riscuri majore pentru sănătatea noastră.

 

Majoritatea pastelor de dinți conține un ingredient numit fluorură de sodiu.

Fluorul este un mineral natural care se găsește nu numai în pastele de dinți, ci și în apa potabilă și chiar în unele alimente.

Cât de periculos este să înghiți pastă de dinți, potrivit medicului
Cât de periculos este să înghiți pastă de dinți, potrivit medicului

„În primul rând, fluorul este un ingredient cheie în pasta de dinți. În principal, deoarece ne întărește smalțul dinților. Fluorul acţionează în timpul proceselor de demineralizare şi de remineralizare care au loc în mod natural la nivelul cavităţii bucale.

Când smalțul nostru este puternic, dinții sunt mai rezistenți la carie.

 

În al doilea rând, cantitatea de fluor regăsită în apă variază în funcție zona în care locuiți. Dar este de obicei o doză mică, deloc periculoasă pentru sănătate. Fluorul din apa potabilă afectează cu siguranță smalțul dinților, dar într-un mod pozitiv.

După mai bine de 60 de ani de cercetări, s-a descoperit că fluorizarea apei reduce apariția cariilor dentare cu 40%- 60%”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

 

Apariția fluorozei dentare

 

„Totuși, medicii stomatologi recomandă să nu înghițiți pasta de dinți. Asta pentru că acest obicei poate contribui la o afecțiune cunoscută sub numele de fluoroză dentară. Este o intoxicație cu fluor ce afectează cromatica dentară la nivelul smalțului. Se manifestă în special la copiii mici. Dacă în organism este mai mult fluor decât limita, apar puncte sau pete opace, de culoare albă pe suprafața smalțului, ce devin apoi gălbui, maronii sau cenușii.

Afectează şi gradul de porozitate al dinților. Uneori, fluoroza dentară poate duce la apariţia unor denivelări ale smalţului dentar”, adaugă medicul stomatolog Adrian Mina.

Citeste si: Ai bărbia amorțită? Medicul stomatolog Adrian Mina îți spune ce se întâmplă!

Înghițitul pastei de dinți, periculos pentru copii

 

„Când se ingerează prea mult fluor în primii opt ani ai vieții, există riscul dezvoltării fluorozei dentare.

Deși această afecțiune poate fi tratată cosmetic, daunele la nivelul smalțului sunt permanente!

Atunci când un copil înghite pasta de dinți, o concentrație crescută de fluor intră în sânge și asta poate afecta negativ dezvoltarea dinților. Clătirea pastei de dinți după periaj ajută la menținerea unei cantități adecvate de fluor în organism”, ne recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.

Citeste si: Copiii care se uită mult la televizor dezvoltă carii dentare. Explicația medicului stomatolog!

Dureri de stomac și posibil blocaj intestinal

 

„Potrivit ghidului de sănătate al New York Times, înghițirea unei cantități mari de pastă de dinți poate provoca dureri de stomac și posibil blocaj intestinal. Dacă nu ați prezentat simptome in 48 de ore după ingerarea pastei de dinți, nu ar trebui să vă faceți griji prea mari. În aceste cazuri, recuperarea este foarte probabilă.

Șansa dezvoltării fluorozei există până la vârsta de opt ani, deoarece dinții sunt in proces de dezvoltare. O discuție cu medicul dentist, medicul pediatru sau medicul de familie poate lămuri cantitatea de fluor care nu va afecta în mod negativ sănătatea celui mic”, mai spune medicul stomatolog Adrian Mina.

 

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectați medici stomatologi. Are o o activitate de peste 15 ani. Activitate derulată în Statele Unite, Canada și România. Printre pacienții săi se numără persoane publice din România, dar și de peste hotare.

 


Abonează-te pe

Citește și:

Keed a fost la un pas de eliminarea de la Chefi la Cuţite. Ce beneficii au ingredientele alese în prima proba a concurenților, pentru organismul tău

ȘOC! Andreea Mantea și fiul ei au fost BĂTUȚI! Detalii îngrozitoare

SOMITATE: Cine a fost Maria Tănase. Data nașterii, căsătorie, moarte

SOMITATE: Cine a fost Lady Diana, Prințesă de Wales. Data nașterii, căsătorie, copii, divorț, moarte

DESCOPERĂ: 4 reţete cu avocado pentru slăbit. Ce beneficii are acest fruct în diete şi nu numai

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Cine a fost nominalizat la Survivor România pe 19 iunie 2021. Alege Punta Cana - destinația de vacanță!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Sanatate
Parteneri