Cât de des ar trebui să iei o pauză de la social media și de ce

Cât de des ar trebui să iei o pauză de la social media și de ce
Cât de des ar trebui să iei o pauză de la social media și de ce

În zilele noastre, social media a început să provoace dependență atât în rândul tinerilor, cât și în cel al adulților. Află din rândurile de mai jos cât de des ar trebui să iei o pauză de la social media, și de ce!

Oamenii activi pe platformele sociale care obișnuiesc să împărtășească în mediul online cu ceilalți experiențe, poze și diverse gânduri vor simți o satisfacție sub forma unui aport de dopamină, întâlnit în momentul în care au parte de un feedback pozitiv.

Cât de des ar trebui să te deconectezi de pe aplicațiile de social media

Deși pare o lume digitală  perfectă, social media trebuie consumat într-un mod cât mai echilibrat, folosit cât mai funcțional, în favoarea noastră, pentru a descoperi și a învăța lucruri noi.

Însă, dacă este folosit fără limite, fără pauze și într-un mod excesiv, poate conduce la nevoia de a fi prezent în permanent în lumea virtuală, iar constrângerea din exterior de limitare provoacă disconfort și iritare. Într-adevăr, deconectarea de pe aplicațiile de social media dau tuturor bătăi de cap, însă pot exista pauze de un weekend sau o zi, poate chiar de câteva ore pe zi. Acest lucru se poate face cu ajutorul unui interval de timp stabilit pentru utilizarea aplicațiilor de social media care trebuie respectat.
Spre exemplu, acest lucru poate însemna de două ori pe zi, timp de 30 de minute.

Citește și: Totul despre dependența de telefon

Cât de des ar trebui să iei o pauză de la social media și de ce[Sursa foto: freepik]

De ce ar trebui să iei o pauză de la social media din când în când

Oamenii devin dependenți de social media în momentul în care ajung să primească validarea de care au nevoie, acest lucru creând dopamina care reprezintă unul dintre cele mai puternice droguri produse de creier.

Cu toate astea, utilizarea constantă a aplicațiilor de social media a devenit asociată, de asemenea, cu anxietatea sau depresia care ajung să tulbure somnul. Mai mult decât atât, platformele de socializare ajung să devină validarea de sine a unei persoane, care depinde de niște factori externi imprevizibili, precum frustrările sau preferințele altor oameni, sau poate chiar algoritmul aplicațiilor în sine. Iată câteva semne că ar trebui să te decontezi pentru un timp de social media!

Anxietate

În cazul în care anxietatea continuă să crească, resimți oboseală mentală sau simptome depresive, este necesar să te deconectezi de pe aplicațiile de social media măcar pentru o zi.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Singurătate

Majoritatea persoanelor ajung să se simtă singure și să se izoleze de oamenii din jurul lor, deoarece aceștia consideră că social media poate fi un înlocuitor al interacțiunile sociale față în față, însă este un lucru rău care doar adâncește persoana

în cauză într-o lume virtuală, falsă.

Cât de des ar trebui să iei o pauză de la social media și de ce[Sursa foto: freepik]

Schimbarea personalității

De obicei, persoanele ajung să apară pe social media într-un mod care nu este deloc compatibil cu cine sunt, de fapt, în viața reală, care conduce către o personalitate și o realitate falsă atât pentru ei, cât și pentru celelalte persoane.

Insomnia

Dacă somnul ajunge să fie întrerupt de aplicațiile de social media, atunci poate fi vorba deja despre o dependență a rețelelor sociale.

Mai mult decât atât, somnul neodihnitor conduce către un nivel de energie scăzută și oboseală pe tot timpul zilei. Astfel, este recomandată evitarea folosirii unui telefon mobil  înainte de culcare, deoarece poate afecta calitatea somnului. Din acest motiv, este necesară o pauză de social media, pentru a ajuta la îmbunătățirea somnului.

Beneficiile unui social media detox

Un social media detox este necesar pentru persoanele de orice vârstă, deoarece oferă numeroase beneficii pe care unii oameni au ajuns să nu le mai conștientizeze.

Citește și: Apar modificări la noua lege a pensiilor care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024: Pensionarii români stabiliți în străinătate vor trebui să trimită certificatul de viață semestrial- kanald.ro

Citește și: A uitat că e în timpul programului și a mers la întâlnire! Un jandarm a fost prins în timp ce se săruta cu o minoră, chiar de fostul iubit al acesteia- stirilekanald.ro

Limpezește mintea

Social media detox este ocazia perfectă de limpezire a minții, deoarece platformele de socializare reprezintă un adevărat dezastru când vine vorba de sănătatea mintală, o dezordine fără rost care ajunge să tulbure liniștea interioară.

Mai mult timp liber

Deși poate pare plictisitor timpul petrecut fără social media, este momentul oportun de a putea fi înlocuit cu o activitate plăcută, sau poate chiar un nou hobby. De asemenea, cantitatea de timp petrecută pe telefon poate fi înlocuită cu mai mult timp de calitate alături de persoanele dragi.

Cât de des ar trebui să iei o pauză de la social media și de ce[Sursa foto: freepik]

Anxietate redusă

Numeroase studii arată faptul că excesul de social media produce atât creșterea anxietății, cât și apariția depresiei. Dacă se va urma un social media detox, cu timpul oamenii se vor simți mai pozitivi deoarece rețelele sociale au tendința de a-i face mai cinici.

Dimineți mai bune

De asemenea, o mare majoritate a oamenilor obișnuiesc să își verifice telefoanele imediat ce se trezesc, iar alții își deschid automat o aplicație de social media. Acest lucru se poate face pentru tot parcursul dimineții și, uneori, chiar și pe restul zilei. Așadar, este recomandat să stai departe de social media pentru a-ți putea folosești timpul mul mai productiv dimineața, în drumul către locul de muncă sau în timpul cafelei de dimineață.Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

Ce faci când copilul tău e dependent de telefon

IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!

Andreea Marin și Mihai Petre, filmați într-un hotel! Cum au fost surprinși cei doi?! Imaginile au ajuns pe internet

De ce s-au certat, de fapt, Adda și CRBL: ”M-a durut foarte tare, am suferit mult”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Meserii căutate fără Bac. Ce joburi poți face, în 2024, dacă nu ai luat diploma de Bacalaureat

Închis pentru viol, un elev a luat 10 la BAC. Povestea tânărului care visează să dea la Drept după ce își ispășește pedeapsa: „Viitorul meu merită mai mult efort”


Cookies