DESCOPERĂ: Casa de modă YVES SAINT LAURENT. Povestea designerului care a revoluționat istoria modei


Yves Saint Laurent a fost designerul care a revoluționat istoria modei. Eleganța, rafinamentul, dar și luxul creațiilor sale au impresionat o lume întreagă. „Nu trebuie să confundăm eleganța cu snobismul!”


In articol:

Yves Saint Laurent a fost, fără îndoială, unul dintre cei mai îndrăgiți și apreciați designeri. Considerat un geniu al modei franceze, acesta a revoluționat creațiile secolului trecut. 

Cine a fost Yves Saint Laurent, designerul genial al modei

Pe 1 august 1936, în Oran, un oraş din partea franceză a Algeriei, se năștea Yves Saint Laurent, cel care avea să dea o altă semnificație eleganței și luxului în modă. 

“Nu trebuie să confundăm eleganța cu snobismul”, era unul dintre motto-urile designerului francez.

Născut și crescut într-o familie de burghezi, tânărul Yves Henri Donat Dave Mathieu Saint-Laurent a ajuns în Paris la vârsta de 17 ani și a lucrat alături de marele Christian Dior, care era considerat cel mai bun

designer de după război.  Creațiile semnate de Yves Saint-Laurent au avut la bază rafinamentul și calitatea. Nu degeaba a devenit unul dintre cei mai mari creatori de modă ai secolului XX. 

Colaborarea cu Dior l-a ajutat enorm pe tânărul Yves Saint Laurent, care a reușit să ”fure” meserie de la maestrul său și tocmai de aceea în momentul în care a fost concediat, în 1962, nu a avut motive de supărare. 

La doar 26 de ani, și-a înființat propriul brand, care avea eticheta YSL. A fost ajutat financiar de către partenerul său de viață, Pierre Berge. 

Înainte de a-și lansa propriile creații, Yves Saint Laurent a fost desemnat să salveze de la faliment casa Dior, chiar după moartea lui Christian Dior, în 1957. 

A avut un succes răsunător, însă Războiul de Independență din Algeria i-a stricat planurile.

Tânărul a fost trimis în armata franceză algeriană, dar a rezistat doar 20 de zile. A avut o cădere nervoasă și a ajuns la un spital de boli psihice. 

Tot din cauza unei crize de nervi a fost dat afară și de la Dior, după care a început să cunoască un succes răsunător. 

istorie casa de moda Yves Saint Laurent

Strada denumita Yves Saint Laurent

[Sursa foto: PixaBay]

Yves Saint Laurent și creațiile care au revoluționat moda

Tânărul Yves Saint Laurent a pus mare accent pe lux și a dat o nouă expresie eleganței feminine. Pantalonii mulați, jachetele safari, pantofii cambrați pe picior, dar și fracul pentru femei au fost primele sale creații inovatoare cu care a început să schimbe percepția asupra modei secolului trecut.  De menționat este și faptul că Yves Saint Laurent a fost primul designer care a apelat la modele de culoare, în cadrul unei defilări de modă. 

Una dintre cele mai importante moșteniri lăsate de către designerul francez este, fără îndoială, costumul de damă, cunoscut și ca ”Tuxedo YSL”, lansat în 1966. Și în zilele noastre, acesta impresionează și primește aprecieri. 

Și ia românească l-a fascinat pe creator: ” Bluza românească nu va ieși niciodată din modă. Ca toate celelalte haine tradiționale, ea este transmisă din generație în generație”, declara Yves Saint Laurent, atunci când a hotărât să folosească ia în creațiile sale. 

La doar câțiva ani de la înființarea brandului YSL, designerul a făcut o întreagă creație pret-a-porter, pe care a denumit-o YSL Rive Gauche. A fost considerat pionierul modei pret-e-porter, în 1967.  În 1983, Yves Saint Laurent a devenit primul designer care a fost premiat de către Muzeul de artă Metropolitan. În 2001, a primit o distincție și mai mare: Legiunea de Onoare, care i-a fost înmânată chiar de către preşedintele francez Jacques Chirac. 

Citește și: Casa de modă Chanel. Cum a revoluționat Coco Chanel lumea modei. „A inventat secolul XX pentru femei" 

S-a retras din viața publică în 2002, iar pe 1 iunie 2008 s-a stins din viață, la vârsta de 71 de ani. Sute de femei au ieșit pe străzile din Paris, pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Yves Saint Laurent. 

Acesta a rămas în istoria modei drept ultima parte a sfintei treimi din moda franceză, după Coco Chanel și Christian Dior.


Abonează-te pe

Citește și:

DESCOPERĂ: Casa de modă LOUIS VUITTON. A fost numit cel mai valoros brand de lux din lume

Tragedie în showbiz! Copilul cântăreței a fost declarat MORT!

DESCOPERĂ: Casa de modă HERMES. Povestea brandului de lux cu o istorie de aproape două secole: de la hamuri de piele pentru cai, la parfumerie si genți iconice

DESCOPERĂ: Casa de modă DIOR. Designerul Christian Dior a plasat Parisul pe harta mondială a modei

CITEȘTE: Cine este Donatella Versace, sora lui Gianni Versace

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Cine a fost eliminată la Bravo, ai stil! Celebrities 27 noiembrie 2021. Cum au arătat ţinutele concurentelor în gală

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Fashion
Parteneri