Care sunt drepturile angajaților în caz de concediere


Dacă ai fost vreodată în situația în care șeful tău te-a concediat pe nedrept și nu ai știut cum să îi faci față, ei bine, mai jos vei găsi care sunt drepturile angajaților în cazul în care sunt dați afară și cum te poți apăra!


In articol:

Adrian Cuculis, avocat, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV, despre drepturile angajaților în cazul în care sunt concediați. Iată ce trebuie să faci dacă șeful tău te dă afară pe nedrept!

Citește și: Cum ne motivăm copilul să meargă cu drag la școală

Care sunt drepturile angajaților în caz de concediere

Care sunt drepturile angajaților în caz de concediere

[Sursa foto: pexels]

Citește și: Fertilizarea in vitro cu ovocite donate. Cum poți deveni mamă, atunci când pare imposibil

Drepturile angajaților în caz de concediere

Adrian Cuculis a spus că există foarte multe persoane aflate în această situație, iar în pandemie au fost multe contracte de muncă încheiate, mai exact 1 milion, iar unii dintre cei care le-au avut suspendate nu au mai revenit la locul de muncă niciodată.

„Se află foarte mulți în situația asta și vreau să fac un pic de retrospectivă, mai ales în pandemie au fost foarte multe contracte de muncă încheiate și o să îți dau și o statistică, 1 milion de contracte au fost suspendate, iar unii dintre cei care le-au avut suspendate nu au mai revenit niciodată pe locurile de muncă. Spre exemplu, în industria euronautică mulți s-au reprofilat de tot, din acest motiv a și fost criza asta cu personalul.

Dacă primim o decizie de concediere trebuie să știm că avem dreptul să o contestăm și termenul este foarte important”, a spus avocatul.

În momentul în care primim o decizie de concediere trebuie să știm că o putem contesta și avem termen de 30 de zile. În aceste zile ne putem gândi dacă am fost dați afară pe nedrept sau pur și simplu să ne bucurăm și să ne vedem de viață în continuare.

„Sunt 30 de zile, timp în care ne mai gândim dacă ne-a dat afară pe bune sau dacă ne-a dat afară pe nedrept sau pur și simplu ne bucurăm că ne-au dat afară și ne continuăm viața. Decizia respectivă reprezintă actul prin care angajatorul nostru, fie că este de la privat, fie că este de la stat, tot angajator se numește, care poate fi contestat la tribunalul de unde avem domiciliul”, a spus avocatul.

Instanțele au o slăbiciune în fața angajaților, deoarece sunt într-o poziție inferioară față de angajator și sunt vulnerabili.

„Instanțele au un sloi de slăbiciune față de angajați pentru că ei sunt oricum într-o poziție inferioară față de angajator și sunt vulnerabili. Exact ca poziția consumator și comerciant, așa este și angajatul cu angajatorul, deci asta este o veste bună”, a mai spus el.

Citește și: Bunicile puneau cretă în dulapuri. Trucul care te poate salva și pe tine

Care sunt drepturile angajaților în caz de concediere

Care sunt drepturile angajaților în caz de concediere

[Sursa foto: pexels]

Citește și: Cum poți avea un nas perfect fără bisturiu

Adrian Cuculis, despre concediul de creștere al copilului

În momentul în care o femeie se află în concediul de creștere al copilului nu poate fi dat afara pe acest motiv, deoarece este o chestie legală.

„La modul general, dacă ești în concediu de creștere al copilului clar nu te poate da afară pentru motivul acesta, deoarece este o chestie absolut legală. De obicei, se întâmplă situații, și nu sunt puține, ca acel angajator să ajungă la o reorganizare, la o desființare, să ajungă la un moment dat ca persoana angajatului să săvârșească ceva de natură penală și să fie privat de libertate, iar atunci contractul respectiv suportă niște modificări.La modul general, să le asigurăm pe doamne, nu pot fi date afară de la locul de muncă pentru că sunt în concediu de creștere a copilului. Dacă primește cineva o asemenea decizie în timp ce este în concediu de creștere a copilului este o decizie clar nulă, și-ar pierde timpul orice fel de angajator să facă treaba asta”, a spus avocatul.

Demisia este un act unilateral, iar dacă o persoană vrea să demisioneze, deoarece nu își place șeful, își respectă preavizul și își vede de viața lui mai departe.

„Demisia este actul unilateral, că vreau eu să îmi dau demisia și nu te mai plac pe tine, îmi respect preavizul și îmi văd de viața mea mai departe, dar nu merge ca angajatorul să amenințe că daca angajatul nu demisionează îl va da afară, deoarece dacă nu ai un motiv să mă dai afară, nu mă dai afară. Foarte mulți au fost șantajați, mulți care nici măcar nu își cunoșteau drepturile, de asta e foarte important să știi care este limita acolo când ești într-un colectiv și la un angajator în așa fel încât să nu te autopăgubești, deoarece dacă ți-ai dat demisia nici măcar șomaj nu mai poți primi”, a mai adăugat avocatul.

Citește și: Relații cu beneficii. Ce reprezintă această prietenie?

Care sunt drepturile angajaților în caz de concediere

Care sunt drepturile angajaților în caz de concediere

[Sursa foto: pexels]

Citește și: Alergii vs intoleranțe alimentare. „1 din 4 români este alergic, nu neapărat la alimente”

 


Abonează-te pe

Citește și:

Care sunt schimbările care au avut loc în Codul Muncii

Cum să te epilezi acasă?

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Sfaturi despre cum să ne alegem partenerul de viață potrivit. ,,Există în mintea noastră”

Totul despre anxietate. Cum îți dai seama că ești anxios

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle
Mesaje de Sfântul Andrei 2022. "Din mici crenguțe de brad, din flori şi din iubire ţi-am împletit un “La mulți ani” aducător de fericire! La mulți ani Andrei!"
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri