Caesar, Victoria, Margherita si Benedict: Personalitatile din spatele mancarurilor de legenda


Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume.

La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat cele mai cunoscute feluri de mancare botezate de personalitati celebre. Asa ca data viitoare cand mancati pizza sau un alt preparat cu istorie, imaginati-va povestea din spatele numelui si s-ar putea sa aveti parte de o experienta regala.

Ceaiul Earl Grey

Ceaiul negru Earl Grey si checul Victoria sunt cele mai faimoase preparate britanice cu istorie. Ceaiul Earl Grey a fost denumit dupa Charles Grey, al doilea conte de Grey si prim ministrul Marii Britanii intre anii 1830 si 1834. Ceaiul se distinge printr-o aroma aparte de bergamota, care, la momentul aparitiei, a fost privita ca noua si captivanta. Producatorul de ceaiuri Twinings, care isi asuma brandul Earl Grey, afirma ca “Povestea spune cum Contele Grey a primit cutii intregi de ceai de la un chinez mandarin. I-a placut atat de mult, incat l-a adus acasa si le-a cerut celor de la Twinings sa recreeze ceaiul pentru uzul sau personal”.

Victoria sponge cake

Copil fiind, regina Victoria nu avea voie sa manance dulciuri. Cand a devenit regina, lucrurile s-au schimbat in intregime: saptamanal, fiecare resedinta regala primea de la bucataria Buckingham Palace un pachet generos cu produse de patiserie, care includea: 16 chechuri de ciocolata, 12 chechuri simple, 16 biscuti fondanti, un tort regal si un tort de orez. Regina Victoria a domnit 63 de ani, timp in care o lista lunga de preparate i-a imprumutat numele, insa pare perfect natural ca cel mai iubit desert pentru ceai din Regat sa ii poarte, cu mandrie, numele.

Oua Benedict

Deloc surprinzator, reteta pentru aceste oua delicioase s-a nascut dupa o noapte lunga de petrecere. S-a intamplat in 1894, cand Lemuel Benedict s-a intors in camera de hotel de la Waldorf-Astoria, dupa o noapte de betie, si i-a cerut chef-ului hotelului un remediu pentru mahmureala. Cererea sa includea o felie de paine prajita, un ou posat, bacon si sos hollandaise. A primit meniul, insa felia de toast a fost inlocuita cu o briosa englezeaca, bacon-ul cu sunca, si asa s-a nascut prima varianta de oua Benedict. Pana in ziua de azi, ouale Benedict sunt remediul perfect pentru mahmureala.

Salata Caesar

Nu, aceasta salata faimoasa nu a fost denumita dupa imparatul roman. Este o confuzie comuna, dar, in realitate, salata a fost inventata de Caesar Cardini, un proprietar de restaurant mexican din Tijuana. La finalul weekend-ului de 4 iulie 1924, Caesar a servit finger food pe un platou cu frunze aromate cu usturoi. Cu timpul, a inceput sa taie frunzele si sa le serveasca sub forma de salata. Preparatul si-a castigat faima printre celebritatile de la Hollywood care vizitau Tijuana.

Carpaccio

Daca ai auzit de Carpaccio si te-a dus cu gandul la Renasterea italiana, cu ai sai Botticelli, Masaccio, Giotto, Parmigianino, Bellini, Caravaggio, ai dreptate. Acest preparat a fost numit dupa Vittore Carpaccio, un pictor al scolii venetiene nascut in 1465, si i-a fost dedicat datorita culorii carnii, apropiata de rosul pe care acesta il folosea, predominant, in tablouri.

Fettucine Alfredo

Toul a inceput cu Alfredo Di Lelio, chef–ul celebrului restaurant Alfredo din Roma. El a inventat acest fel de mancare pentru sotia sa insarcinata, pentru un plus de energie. A preparat sosul cu smantana, unt si parmezan, peste care a adaugat fettucine.

Pizza Margherita

Una dintre cele mai comandate specialitati de pizza din lume, Margherita, a primit numele unei regine. Într-o vizita la Napoli in 1889, reginei Margherita de Savoia i-a fost servita aceasta pizza doar cu rosii, busuioc si mozzarella, in culorile steagului italian.

Pavlova

Desertul de vis, cu crusta de bezea, frisca si fructe proaspete precum capsune sau kiwi, este denumit dupa faimoasa prima-balerina rusa Anna Matveyevna Pavlova. Atat numele cat si reteta in sine au inceput sa scrie istorie imediat dupa ce artista s-a intors dintr-un turneu simultan in Australia si Noua Zeelanda, din 1926. Anna Pavlova a fost considerata cea mai talenta balerina a timpului sau, iar spectacolul sustinut in Noua Zeelanda a fost considerat cel mai important eveniment al anului 1926.

Vita Wellington

Unii sustin ca reteta a imprumutat numele eroului de la Wellington, celebrul duce de Wellington, Arthur Wellesley, in timpul razboiului cu Napoleon. Altii spun ca denumirea englezeasca ii revine, de fapt,  unui preparat frantuzesc, vita “en croute” sau, mai pe romaneste, vita in aluat.


Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol


Vedete

Ioana Ginghină a dat vestea, la trei luni de a divorț! „Am spus un mare DA!”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri