Cea de-a doua editie a celui mai antrenant eveniment cinematografic al toamnei, Bucharest International Dance Film Festival va avea loc in perioada 9-13 noiembrie 2016.
Evenimentul este dedicat productiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film si artisti din intreaga lume.
Anul acesta BIDFF va proiecta filme de dans (in competitie si in afara competitiei), va organiza prezentari si conferinte ale artistilor invitati, precum si o expozitie de arta digitala.
Centrul National al Dansului, Universitatea Nationala de Muzica, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" Bucuresti, Galeria Galateca si Club Control vor gazdui principalele evenimente ale festivalului.
Tema editiei din acest an este corpul digital, un corp emotional, geopolitic si multi-senzorial, care forteaza barierele realitatii contemporane si indeamna spectatorul sa priveasca atent si sa reactioneze ludic. Festivalul invita publicul sa exploreze si sa descopere corpul in situatii extreme.
Competitia oficiala, din cadrul Bucharest International Dance Film Festival, se concentreaza pe instalatii si filme de scurt metraj (fictiune, animatie, documentare) care forteaza barierele corporalitatii.
Premiile oferite sunt in valoare de 2000 de euro. In cadrul programului off competition vor fi proiectate filme de fictiune si documentare.Festivalul va debuta miercuri, 9 noiembrie, cu “ Intermedia Body”, conferinta despre inovatie si noile tehnologii in dans, coordonata de Mihaela Kavdanska. Evenimentul va avea loc la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti- Sala Auditorium, fiind co-organizat de Platforma Avmotional si Centrul de Muzica Electroacustica si Multimedia al UNMB.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Editia din acest an propune si expozitia internationala “Corpul Digital”- care cuprinde lucrari de arta digitala despre felul in care corpul se adapteaza la era haosului informational. Vernisajul va avea loc miercuri, 9 noiembrie, de la ora, 19:00 la Galeria Galateca. Expozitia va fi deschisa publicului pe intreaga durata a festivalului.
Cea de-a doua zi de festival este dedicata confluentelor dintre corp, sunet si video printr-o serie de ateliere si prezentari. Masterclass-ul “ The chicken or the egg?” sustinut de regizorul spaniol Alex Pachon la UNATC va adresa intrebari legate de raportul dintre muzica si dans in cadrul unui proces coregrafic destinat filmarii.
Prezentarea Claudiei Hart (SUA) de la Galeria Galateca se va concentra pe crearea corpurilor avatar in performance-ul contemporan.
Bucharest International Dance Film Festival deschide seria proiectiilor de film cu o retrospectiva speciala "Fragmente despre sens si senz", un proiect de cercetare despre viata doamnei dansului românesc- Miriam Raducanu, vineri, 11 noiembrie, de la ora 18:00, la Centrul National al Dansului.
Si
Sâmbata, 12 noiembrie, va fi ziua dedicata competitiei oficiale de scurt-metraje si instalatii de dans. Din cele peste 1000 de aplicatii primite, BIDFF 2016 prezinta o selectie riguroasa de filme care expun miscarea ca mediu de reflexie si atitudine progresiva.
Proiectiile vor avea loc la Universitatea de Muzica din Bucuresti- Studioul Experimental de Opera si Multimedia.Ceremonia de decernare a premiilor BIDFF va avea loc duminica, 13 noiembrie, de la ora 20:00, in Club Control.
BIDFF (Bucharest International Dance Film Festival) este produs de Asociatia Tangaj Dance si finantat de AFCN- Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila pentru continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
BIDFF este un proiect cultural finantat in cadrul programului "Bucuresti- Orasul In-Vizibil" de catre ARCUB- Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti si Primaria Capitalei. Gazdele si partenerii festivalului sunt Centrul National al Dansului Bucuresti, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti- Centrul de Muzica electroacustica si Multimedia, Galeria Galateca, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale” Bucuresti, Club Control. Proiectul este sustinut de Institutul Cultural Român, Forumul Cultural Austriac (Ambasada Austriei in Bucuresti), Ambasada Israelului in România si Ambasada Spaniei in România. Co-organizatorul Intermedia Body este Asociatia Avmotional.