Boala gură-mână-picior este foarte periculoasă - simptome și tratament


Boala gură-mână-picior este foarte periculoasă - simptome și tratament

Boala numită „Gură-mână-picior” face ravagii în România. De la începutul lunii iunie până în prezent, au fost afectați peste 30 de copii din județul Suceava.

Conform evidențelor de la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, în perioada 1 iunie – 3 iulie a.c., 28 de cazuri s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgență, iar alți 7 copii au fost diagnosticați în ambulatoriul secției de Boli infecțioase a spitalului. Copiii provin din toate zonele județului.

Boala se manifestă la copiii cu vârste cuprinse între 1-6 ani, la început cu puncte roșii la nivelul cavităţii bucale, care după una, două zile se transformă în vezicule foarte dureroase.

Copilul face febră şi refuză să mănânce, mai ales alimentele solide, dulci sau acre. În următoarele zile punctele roșii, ca niște bubițe, apar şi la nivelul palmelor şi tălpilor.

Citeste si: 4 simptome aparent banale trădează cancerul ovarian! Cum faci diferenţa dintre această boală cumplită şi balonare! Mergi de urgenţă la medic dacă observi asta

Citeste si: 9 din 10 femei nu recunosc simptomele unui accident vascular cerebral

Citeste si: Cancerul de sân. Care sunt primele simptome. Dacă observi asta, mergi imediat la medic până nu e prea târziu

„Tipice pentru această boală sunt ordinea în care apar veziculele și prezența lor la nivelul palmelor și tălpilor. Boala apare în sezonul cald, din mai până în octombrie. Se transmite foarte ușor de la copil la copil, pe cale orală, prin secrețiile nazofaringiene, tuse, strănut și prin contactul direct cu obiectele contaminate – jucării, farfurii, căni, linguri, prosoape etc.”, a explicat Monica Terteliu conform monitorulsv.ro.

Tratamentul include medicație antivirală și simptomatică, și, foarte important, nu se administrează antibiotice. Copilul nu trebuie lăsat să se scarpine, iar ulceraţiile apărute după spargerea veziculelor din palmă şi de la picioare trebuie, eventual, pansate.

Medicul-șef al secției Boli infecțioase, Monica Terteliu, a mai spus că pentru prevenirea îmbolnăvirilor se recomandă respectarea igienei personale, a igienei mâinilor, aerisirea periodică a spaţiilor, spălarea frecventă a jucăriilor, mai ales că boala se transmite cu uşurinţă de la copil la copil, dar şi prin contactul cu obiecte

contaminate.


Abonează-te pe

Citește și:

Semnele cancerului de colon pe care nu trebuie să le ignori. Poţi să ai boala şi să nu ştii

Bombă în showbiz! Au DIVORȚAT în secret după 10 de căsnicie

Astea sunt alimentele care iti saboteaza silueta! Afla adevarul despre mancare!

Top cinci cele mai cancerigene alimente

Mască pentru păr cu OU

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Beauty

Dieta indiană. Plan alimentar.

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri