AZI, 21 noiembrie, MARE SĂRBĂTOARE cu dezlegare la peşte. Creştinii ortodocşi sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului


Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este o sărbătoare închinată Fecioarei Maria, celebrată în Bisericile Ortodoxe la data de 21 noiembrie. Sărbătoarea este cunoscută în tradiţia populară sub numele Vovidenia sau Ovidenia şi această denumire este întâlnită în Moldova, în Muntenia şi Oltenia.

În această zi creştinii ortodocşi cinstesc acest praznic ce aminteşte de momentul în care Fecioara Maria, în vârstă de trei ani, a fost adusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim. Pentru bucuria praznicului, sfinţii părinţi au acordat în această zi dezlegare la peşte.

Istoria sărbătorii

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este cea mai nouă sărbătoare închinată Maicii Domnului şi a fost înscrisă în calendar în secolul al VI-lea. Numeroase amănunte referitoare la naşterea şi copilăria Maicii Domnului sunt prezentate într-o scriere apocrifă din secolul al II-lea, cunoscută sub denumirea de  Evanghelia după Iacov sau Protoevanghelia. Tradiţia religioasă menţionează că data de 21 noiembrie a anului 543 reprezintă data sfinţirii unei biserici ce poartă hramul acestei sărbători. Sfântul lăcaş a fost construit de Iustinian cel Mare, aproape de zidul ruinat al Templului în care s-a rugat Maica Domnului. În Apus, sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică a fost adoptată de Papa Grigorie al XI-lea, şi a fost celebrată pentru prima dată în anul 1374 la Avignon.

citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>

 

DISTRIBUIE
acest articol


Hot

Un milionar a pus avionul pe pilot automat, iar apoi a făcut sex cu o fată de 15 ani

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri