Alexandru Rafila, precizări importante despre coronavirus. „Se transmite și în spațiile deschise...”


Profesorul Alexandru Rafila a realizat precizări importante despre noul coronavirus, pentru a încerca să limiteze răspândirea rapidă a virusului care face din ce în ce mai multe victime.


In articol:

Profesorul Alexandru Rafila, președinte al Societății Române de Microbiologie, este reprezentatul țării noastre la Organizația Mondială a Sănătății. Părerea acestuia a fost mereu de foarte mare ajutor, în lupta contra noului coronavirus, așa că adecis să intervină încă odată, și a comentat câteva întrebări interesante și importante, în legătură cu COVID-19.

Citeste si: "Nu există Covid-19" Ce spun specialiştii despre această afirmaţie periculoasă?

alexandru-rafila-precizari-coronavirus
alexandru-rafila-precizari-coronavirus

Alexandru Rafila a discutat despre transmiterea accentuată a virusului, posibilitatea de infectare în spațiile deschise și numărul posibil de înregistrări din luna August, iar răspunsurile sunt de-a dreptul neașteptate. Mai mult decât atât, Alexandru Rafila a abordat și modalitățile prin care românii se pot proteja de noul coronavirus, în cadrul unui interviu acordat celor de la Antena 3.

Alexandru Rafila, precizări importante despre coronavirus

1. Purtarea măștii în aer liber este necesară?

„Da, dacă nu poate fi păstrată acea distanță de siguranță, fizică, socială, de 1,5 metri. Această măsură a fost luată peste tot în lume.”

2. Virusul se poate transmite și în spații deschise?

„Se poate transmite și în spațiile deschise dacă suntem prea apropiați de persoanele cu care interacționăm. Se poate transmite și în spațiile deschise dacă distanța este mai mică de 1,5 metri și stăm de vorbă, de exemplu, cu o persoană care nu are mască, mai mult de 15 minute.”

3. Se poate transmite virusul și la plajă?

„Depinde de ce facem la plajă. Se poate transmite dacă persoanele cu care intrăm în contact apropiat și prelungit nu sunt din familia noastră, din grupul apropiat cu care trăim, atunci orice persoană necunoscută poate să fie un potențial infectat. Virusul nu se transmite prin intermediul apei, categoric. Apa nu se contaminează dacă o persoană infectată intră în ea. Nu se pune problema să te îmbolnăvești dacă cineva strănută la trei metri și înoți acolo.”

Citeste si: Noi precizări despre purtatul măștii în spații deschise. Analiză specială pentru București

4. Cât de periculos este transportul în comun?

„Transportul în comun este unul dintre locurile în care riscul epidemiologic este ridicat pentru că nu poate fi gestionat numărul de călători. E un spațiu închis, recomand să se aștepte următorul mijloc de transport dacă primul este aglomerat. Masca te protejează, dar nu total, nu există o mască care să protejeze total. Se recomandă, unde este posibil mersul pe jos sau cu alte mijloace, cum ar fi bicicletele.”

5. E periculos să mergi la cumpărături în centrele comerciale?

„Nu este periculos, la cele de tip mall sunt spații largi, nu este mai periculos să mergi într-un centrul comercial.”

6. Aerul condiționat poate fi cauză a răspândirii virusului?

„Aerul condiționat a fost menționat ca o posibilă cauză, dar nu este, cu siguranță, o cauză care să pună problema răspândirii bolii. Dacă ai un caz cauzat de o astfel de instalație și 1000 de cazuri care se transmit prin contact direct, acele 1.000 sunt importante. Cazul acesta este posibil, dar nu e probabil.”

7. Pot fi deschise școlile în septembrie?

„Să vedem care va fi situația epidemiologică în septembrie, evoluția este imprevizibilă. Luna în care speram să se reducă transmiterea din cauza temperaturilor, vedeți că nu există niciun fel de diferență (țările tropicale, Florida- este afectată o transmitere nemaipomenită – 10.000 de cazuri/ zi la 30 de milioane de locuitori). Școlile trebuie să fie pregătite să primească copiii. Numărul de copii trebuie să țină cont de dimensiunea clasei. în 25 mp încap cam 15 copii. În funcție de mărimea clasei, poți să ai program normal sau în două ture. Ce este important: spălatul pe mâini nu o să fie posibil la intrarea și ieșirea din clase pentru că se aglomerează. Important este să se dezinfecteze mâinile cu dezinfectant (pe bază de alcool izopropilic sau etilic), durează un minut. Nu putem mări pauzele pentru că mărim interacțiunea dintre elevi. Copiii vor purta măști doar în pauze.”

8. O să ajungem la 2.000 de cazuri în august?

„La 2.000 de cazuri pe zi, chiar și cu minimă internare, spitalele se umplu rapid. Am depăși capacitatea alocată pacienților Covid la Terapie Intensivă. Problema este că nu avem personal medical să deservească mai multe paturi.”

Citeste si: Se schimbă tot! Iată cum se va desfășura anul școlar 2020-2021


Citește și:

Noi măsuri restrictive de la 1 august! Lista completă

"Nu există Covid-19" Ce spun specialiştii despre această afirmaţie periculoasă?

Se schimbă tot! Iată cum se va desfășura anul școlar 2020-2021

Creștere exagerată a cazurilor de coronavirus în Spania! Cluburile, barurile și cazinourile se închid!

Sambata aceasta, de la ora 15:00, in “ROventura”, George Mihai si Andreea Stravoiu, la “vanatoare de diamante negre” prin padurile Muresului

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop

Horoscop zilnic sâmbătă, 24 octombrie 2020. Află ce zodie este în pericol să-şi piardă locul de muncă!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri