"Nu există Covid-19" Ce spun specialiştii despre această afirmaţie periculoasă?


"Nu există Covid-19" Ce spun specialiştii despre această afirmaţie periculoasă?


In articol:

Specialiştii încearcă să explice, pe înţelesul tuturor, de ce foarte mulţi dintre români nu cred în existenţa coronavirusului şi au impresia că totul este o conspiraţie mondială menită să ne ţină în casă şi să îngroape economiile lumii, un scenariu parcă semnat de celebrul scriitor Dan Brown. 

Dacă vrem să facem lucrurile cum trebuie, mesajele noastre trebuie să fie clare și însoțite de exemple. Orice lucru necunoscut, așa cum se întâmplă cu acest virus, trebuie să-l accept că el există, că nu știu nimic despre el și că mi-ar fi mult mai ușor să fac ceva să previn și să-mi continui viața decât să stau să mă izolez sau să respect alte lucruri care sunt consecința directă a actelor mele ”, a mai spus psihologul Ovidiu Telegescu.

Citeste si: Se schimbă tot! Iată cum se va desfășura anul școlar 2020-2021

"Nu există Covid-19" "O senzație de frică e utilă, dar omul mai caută și informații pozitive" 

Un alt specialist renumit a explicat mai multe fenomene psihologice, ce apar în cazuri de acest gen. Profesorul doctor Adrian Restian a vorbit depre frica indusă, analfabetismul funcțional, științific și cel medical.

Citeste si: Alexandru Rafila, anunț important pentru cei care merg la mare! Locurile unde nu se pot infecta

Odată cu izolarea s-a produs o privare informațională, venită din socializare – de la serviciu, de la școală, de la cafenea. Oamenii s-au refugiat în știri, la televizor sau pe internet, și aici au găsit multe informații pe care nu au putut să le discearnă.

Psihologii spun că avem de-a face cu un analfabetism funcțional. Eu aș zice că mai există încă două categorii, analfabetismul științific și analfabetismul medical. Acum oamenii primesc mai multă informație ca înainte, mass-media a crescut avalanșa de informații legate de acest virus. Dar cred că 90 la sută din informațiile care se transmit induc frica. O senzație de frică e utilă, dar omul mai caută și informații pozitive. Mass-media trebuia să-l educe pe om pentru a se feri de acest virus. Toate informațiile negative au produs o serie întreagă de tulburări în mințile noastre. Și în mine a intrat o oarecare frică, mi-a produs o oarecare anxietate, chiar și o fobie de mulțime, de aglomerație. A apărut ceea ce eu numesc sindromul de agresiune informațională, în care informația poate deveni un factor patogen, în anumite situații”, a explicat prof.dr. Adrian Restian, în cadrul emisiunii de la MedikaTV.

Ce spune reputatul medic Alexandru Rafila despre afirmaţia "Nu există Covid-19"?

Cunosc foarte, foarte multe persoane, cred că și dvs cunoașteți foarte multe persoane publice din România care au fost infectate. Din păcate, repetăm câteodată un scenariu pe care l-am mai întâlnit și în anul 2009, când a existat pandemia cu A(H1N1), așa-numita gripă porcină, când trigger-ul pentru oameni ca să se vaccineze a fost legat de evoluția tragică a bolii în cazul unei persoane cunoscute, o persoană publică.

Sunt foarte multe drame, am numeroși colegi care s-au infectat și care au trecut prin forme medii spre severe ale bolii și pentru care am fost foarte îngrijorat.

Faptul că virusul există pentru mine, ca microbiolog, este extrem de clar. Mai mult, noi, la Institutul „Matei Balș”, dar și la alte instituții, la Institutul Cantacuzino, dar și în zona privată au existat studii care au secvențiat integral genomul acestui virus să vadă dacă are „un specific” românesc, pentru că există întotdeauna această dorință de a da o notă de originalitate inclusiv bolilor infecțioase; este un virus, însă, care nu a suferit mutații majore și care se dovedește în continuare că se și transmite cu mare ușurință și că produce în continuare complicații și poate să ducă la deces ” a declarat Alexandru Rafila, pentru Digi24.ro.

Citeşte materialul integral AICI

 


Abonează-te pe

Citește și:

NOTEAZĂ: Rețetă de conopidă gratinată la cuptor

Postul Antena 1, acuzat de REGIE! Cine trebuia să câștige finala Asia Express

DESCOPERĂ: Dieta cu BANANE. Slăbește 5 kg în 7 zile

CITEȘTE: Femeia SĂGETĂTOR. Cum gândește, ce personalitate are, compatibilitate cu alte zodii

CITEȘTE: Ce înseamnă când visezi ȘERPI

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Cooking

NOTEAZĂ: Cum faci blatul de tort din biscuiți pisați

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri