Ai bea aşa ceva? Laptele de gândac forţează moda în materie de nutriţie! Ce contine


Ai bea aşa ceva? Laptele de gândac forţează moda în materie de nutriţie! Ce contine

Cum ţi se pare ideea de a comanda un cappuccino cu lapte de gândac? Un grup de cercetători promovează acestă substanţă ca fiind următoarea „modă” în materie de nutriţie.

 

Poate că nu sună la fel de apetisant ca alte opţiuni de lapte alternativ, cum ar fi laptele de soia sau de migdale. Potrivit unui studiu din 2016 şi unui articol recent redistribuit din revista Marie Claire, oamenii de ştiinţă au descoperit că laptele de gândac ar putea fi un nou superaliment.

 

Aşa-numitele superalimente sau supermâncăruri sunt produse organice care conţin cantităţi mari (foarte concentrate) de minerale şi compuşi complecşi, care nu se găsesc în mâncărurile obişnuite.

 

Studiul a relevat că cristalele de lapte pline de nutrimente produse de gândacul de Pacific (Diploptera punctata) conţin de patru ori mai multe proteine decât laptele de vacă. De asemenea, laptele de gândac este plin de aminoacizi care ajută la creşterea celulelor.

 

Gândacul care-şi hrăneşte puii cu lapte

 

Laptele de gândac este glicosilat (adică proteinele sunt „căptuşite” cu zahăr), aşa că oferă energie.

 

„Cred că nimănui nu o să-i placă dacă îi spui: Am extras cristale de la un gândac şi le vom transforma în mâncare”, afirmă biochimistul Subramanian Ramaswamy.

 

Totuşi, experţii spun că cei pasionaţi de superalimente sunt încântaţi de acest lichid produs de o insectă. Se spune că lichidul este plin de nutrimente.

 

De fapt, potrivit Huffington Post, „experimentele arată că laptele de gândac se numără printre cele mai hrănitoare substanţe de pe planetă, cu un conţinut ridicat de calorii.”

 

Însă, dacă te simţi tentat să încerci această nouă supermâncare, trebuie să ştii că nu o vei găsi la gândacii de casă obişnuiţi. Gândacul de Pacific, originar din Hawaii, este o raritate prin faptul că femela naşte pui vii în loc să depună ouă, ca restul insectelor.

 

Milioane de gândaci crescuţi pentru lapte

 

 

Femela gândacului de Pacific hrăneşte embrionii care cresc în ea cu o substanţă lichidă asemănătoare laptelui. Lichidul este obţinut de la gândac printr-un proces laborios şi nu tocmai plăcut.

 

Pentru a obţine laptele, insecta trebuie secţionată pe mijloc. Astfel, cristalele de lapte bogate în nutrimente pot să se reverse din abdomen.

 

Şi cum un singur gândac conţine o cantitate infimă de lichid, trebuie recoltaţi milioane de gândaci pentru a obţine un produs vandabil.

 

Biochimistul Subramanian Ramaswamy a studiat cristalele de lapte de gândac. A probat substanţa şi spune că nu are niciun gust.

 

Aşa că, teoretic, ai putea adăuga puţin astfel de lichid în cafea sau l-ai putea turna peste cereale, fără ca gustul lor să fie afectat. Chiar dacă acest lichid ar ajunge pe piaţă, ar trebui să facă faţă unei concurenţe dure.

 

Studii anterioare au trâmbiţat beneficiile laptelui de iapă, de cămilă sau de măgăriţă ca fiind ieşite din comun. Acum, însă, cine ştie?! Dacă putem trece peste greaţă, poate că laptele de gândac va deveni până la urmă un element de bază într-o dietă echilibrată.

 

 

Sursa: Incredibilia.ro


Abonează-te pe

Citește și:

Zodia care face sex de la prima intalnire! Nici nu mai asteapta sa ajungeti acasa!

Banii le aduc fericirea! Ce a primit Andra de la Măruță, unele femei doar visează!

Prajitura rapida cu biscuiti si frisca - simpla, delicioasa si fara coacere!

Asa faci cei mai CROCANTI cartofi prajiti! Care este secretul

Cum se pozeaza Silvia Popescu de cand si-a pus silicoane! Cele mai indraznete fotografii ale castigatoarei “Bravo, ai stil! All Stars”

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

„Nunta nu trebuia să aibă loc”. Ce decizie a luat Ana Baniciu, după ce mama ei a murit

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri