Afla totul despre testul Babes – Papanicolau! Iata cat te ajuta!


Toate fetele si femeile ar trebui sa stie ce este testul Babes-Papanicolau si cat de mult ajuta efectuarea acestuia.

Am stat de vorba cu Dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog şi specialis, campanie de informare şi educare pe teme de contracepţie şi viaţa sexuala sanatoasa.

1. Pentru fetele şi femeile care nu ştiu...Ce este testul Papanicolau?

Testul Babeş-Papanicolau este o metoda de screening care are rolul de a depista leziunile precanceroase care, netratate, pot duce la apariţia cancerului de col uterin.

2. Cat de des trebuie sa fie facut acest test?

Testul se efectueaza pe toata perioada de viaţa sexuala activa a femeii. Este recomandat ca primul test sa fie efectuat la varsta de 21 de ani sau la 3 ani de la primul contact sexual, urmand sa fie efectuat apoi periodic pana la varsta de 65 de ani.

Toate femeile active sexual trebuie sa efectueze periodic acest test de screening pentru ca leziunile precanceroase pot aparea la orice varsta.

Dupa trei teste anuale consecutive ale caror rezultate au fost negative pentru o leziune intraepiteliala sau maligna, repetarea urmatorului test se va face peste 2-3 ani.

Daca insa apare un rezultat anormal care indica o inflamaţie sau o leziune pe col (numita displazie) testul se va repeta dupa 6 luni, interval sub supravegherea medicului ginecolog curant.

Citeste si: 9 din 10 femei nu recunosc simptomele unui accident vascular cerebral

Citeste si: 4 simptome aparent banale trădează cancerul ovarian! Cum faci diferenţa dintre această boală cumplită şi balonare! Mergi de urgenţă la medic dacă observi asta

Citeste si: Unghiile iti spun cat de bolnava esti! Fii atenta la aceste simptome!

Cum trebuie sa ma pregatesc inainte de un test Babes-Papanicolau?

Efectuarea testului consta in recoltarea celulelor descuamate de pe suprafaţa şi din canalul endocervical al colului uterin, cu ajutorul unei periuţe fine şi sterile. Aceste celule sunt apoi fi studiate la microscop. Tehnica de recoltare este simpla, rapida, neinvaziva, nedureroasa.

Pentru rezultate cat mai fidele, femeia trebuie sa respecte cateva reguli inainte de test:

- Celulele se recolteaza, de preferat, in zilele 8-12 ale ciclului menstrual, luandu-se ca reper prima zi a ciclului menstrual.

- Trebuie evitat contactul sexual, tampoanele intravaginale, spalaturile intravaginale sau tratamentul intravaginal cu ovule 48 de ore inainte de recoltare.

4. Ce se poate descoperi in urma testului?

Testul citologic Babeş-Papanicolau previne anual milioane de decese in intreaga lume.Cancerul de col uterin se dezvolta lent şi prezinta o incidenţa crescuta fiind, totodata, o cauza frecventa a mortalitaţii. 

Testul Babeş-Papanicolau este o metoda de screening ieftina şi neinvaziva şi are misiunea de a descoperi leziunile precanceroase care pot fi tratate inainte ca ele sa progreseze spre cancerul de col uterin.

5. Sunt cazuri in care testul Babeş-Papanicolau poate fi eronat?

Exista situatii in care poate exista o neconcordanţa intre rezultatul testului Babeş-Papanicolau şi suspiciunea clinica. Important este ca testul sa fie efectuat periodic. Leziunile colului uterin evolueaza lent- in aproximativ 2 ani- astfel  incat repetarea regulata a testului favorizeaza descoperirea modificarilor in timp util.

6. Care este cel mai grav diagnostic care poate fi primit in urma unui astfel de test?

Cel mai grav rezultat poate fi suspiciunea de carcinom in situ-neinvaziv (o formaţiune anormala de celule) sau carcinom invaziv (urmatorul stadiu de evoluţie). În asemenea situaţii, este necesara continuarea investigaţiilor prin efectuarea unei colposcopii şi a unei biopsii. În urma biopsiei se recolteaza un fragment de ţesut care va fi analizat histopatologic.

7. Exista efecte secundare ale testului? Afecteaza sanatatea?

Recoltarea testului Babeş-Papanicolau este simpla, nedureroasa, neinvaziva şi fara efecte secundare.

 

8. Cat costa un astfel de test şi unde se poate efectua?

Testul este gratuit daca pacienta are un bilet de trimitere de la medicul de familie, catre cabinetele de ginecologie din sistemul de stat de sanatate sau din cel privat (cu condiţia sa aiba contract cu Casa Naţionala de Asigurari de Sanatate). În absenţa biletului de trimitere, costul este variabil in funcţie de fiecare clinica in parte.

 


Abonează-te pe

Citește și:

Și tu ignori instrucțiunile antiperspirantelor? Aceasta este greșeala pe care multe femei o fac

O recunoști? A ajuns cea mai dorită femeie din România

9 din 10 femei nu recunosc simptomele unui accident vascular cerebral

6 simptome ale CANCERULUI DE COLON pe care nu trebuie să le ignori

Românii vor primi bani de la Guvern! Cei loviți de criză vor primi sprijin financiar

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Ce spune Musty de la Survivor despre accidentarea lui Jador „E la fel ca la Lucian...”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri