Aceasta este chimicala pe care o mananci zilnic si care te poate imbolnavi de cancer! Afla despre ce este vorba!

Aceasta este chimicala pe care o mananci zilnic si care te poate imbolnavi de cancer! Afla despre ce este vorba!

O substanta pe care o ingerezi in fiecare zi fara sa iti dai dai seama te poate imbolnavi mai rau decat credeai.

 

Stii crusta maro care se formeaza pe cartofii prajiti si pe painea prahita? Acestea sunt puncte fierbinti pentru o substanta chimica numita acrilamida, care se formeaza atunci cand zaharurile si aminoacizii din alimente precum cartofii si cerealele sunt gatite la temperaturi mai mari de 150 de grade.
Aceste chimicale sunt prezenta in biscuiti, dulciuri, cafea si cartofi. Conform unui nou rapot publicat de European Food Safety Authority (EFSA), aceasta este o amenintare pentru sanatatea publica.
Studiile din laborator realizate pe animale au demonstrat ca dietele in care este inclusa acrilamida poate cauza mutatii genetii ce cresc riscul de tumori si de inmultire a celulelor canceroase. Insa studiile realizate pe oameni nu au livrat dovezi consistente, spune EFSA.
In ciuda tuturor necunoscutelor, daca vrei sa iti reduce riscul potential de a te imbolnavi, incearca sa fierbi cartofii in loc sa ii coci sau sa ii prajesti.
De asemenea, incearca sa alegi un nivel mai scazut de prajire a painii, fara puncte intunecate.
In ceea ce priveste acrilamida din cafea, aceasta se gaseste in cafeaua prajita intens pentru ca se formeaza in primele cinci minute apoi incepe sa se degradeze. Cafeaua mai inchisa la culoare ar putea sa te expuna mai putin.
Sursa: prevention.com

Stii crusta maro care se formeaza pe cartofii prajiti si pe painea prahita? Acestea sunt puncte fierbinti pentru o substanta chimica numita acrilamida, care se formeaza atunci cand zaharurile si aminoacizii din alimente precum cartofii si cerealele sunt gatite la temperaturi mai mari de 150 de grade.

Aceste chimicale sunt prezenta in biscuiti, dulciuri, cafea si cartofi. Conform unui nou rapot publicat de European Food Safety Authority (EFSA), aceasta este o amenintare pentru sanatatea publica.

Studiile din laborator realizate pe animale au demonstrat ca dietele in care este inclusa acrilamida poate cauza mutatii genetii ce cresc riscul de tumori si de inmultire a celulelor canceroase.

Insa studiile realizate pe oameni nu au livrat dovezi consistente, spune EFSA.

In ciuda tuturor necunoscutelor, daca vrei sa iti reduce riscul potential de a te imbolnavi, incearca sa fierbi cartofii in loc sa ii coci sau sa ii prajesti. De asemenea, incearca sa alegi un nivel mai scazut de prajire a painii, fara puncte intunecate.

In ceea ce priveste acrilamida din cafea, aceasta se gaseste in cafeaua prajita intens pentru ca se formeaza in primele cinci minute apoi incepe sa se degradeze. Cafeaua mai inchisa la culoare ar putea sa te expuna mai putin.

Sursa: prevention.com

 



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Ce semne ar fi prevestit tragedia care s-a întâmplat cu Ion Drăgan și ce au observat internauții în ultimele fotografii cu el, din preajma sărbătorilor: “Pământiu...prevestea infarct.”

Ce trebuie să faci neapărat în 2025, în funcție de zodie! Mai ai doar câteva zile la dispoziție

Boala cu care a fost diagnosticat Ion Drăgan. Artistul ar fi trecut prin mai multe operații dificile

Ultimul mesaj postat de Ion Drăgan înainte să moară. Ce a vrut să transmită, de fapt, artistul în ultima sa postare. CONFESIUNEA lasă fanii fără suflare

Cum arată Crăciunul pentru Mariana Moculescu și ce dorințe are pentru anul 2026: „Viața se poate schimba brusc.”

La ce concluzie au ajuns Robert și Lia după camera roșie. Cum va reacționa Filip: ,,Ești îndrăgostită”

A murit cunoscutul om de afaceri gălățean, Corneliu Istrate