A murit prof. dr. Dumitru Zaharia


Ne-a părăsit, pe 16 decembrie, profesorul, scriitorul, arhivarul, dr. în istorie Dumitru Zaharia. Născut în anul 1926, pe 16 decembrie, în satul Tăbăceşti, fostul judeţ Tutova, Dumitru Zaharia a urmat cursurile Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi, după care a avut o importantă activitate didactică, profesor şi inspector şcolar.

Pasionat de istorie, dar mai ales de arhivistică, în anul 1967 este numit director al Arhivelor Statului Bacău, unde a lucrat până în anul 1989, când s-a pensionat. Este autor a numerose lucrări ştiinţifice care tratează, pe bază de documente originale, inclusiv din arhiva Vaticanului, problema originii românilor şi a vetrelor istorice de locuire a acestora. Sinteza întregii sale activităţi ştiinţifice o reprezintă volumul „Bacăul, istorie adevărată”, o enciclopedie de mari proporţii, căreia i-a consacrat 50 de ani de cercetare, o carte- document, unică în istoria Bacăului, dar şi a ţării.

„Profesorul Dumitru Zaharia, afirma colegul lui, prof. Vilică Munteanu, cel care i-a urmat la conducerea arhivelor băcăuane, a fost unul dintre cei mai buni arhivişti pe care i-a avut Bacăul şi Moldova. Ne-a părăsit un istoric de marcă, un cercetător de prestigiu, un profesionist care a slujit, cum a ştiut mai bine, muza Clio, iar opera sa ştiinţifică este reper şi sursă pentru mulţi dintre cei ce se apleacă asupra trecutului neamului nostru”.

De-a lungul îndelungatei şi prodigioasei cariere, prof.dr. Dumitru Zaharia a primit numeroase titluri şi distincţii de ordin ştiinţific, dar cea mai dragă, spunea cu acea ocazie, a fost acordarea Titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bacău, iar în toamna acestui an a primit acelaşi titlu din partea comunei Plopana.

Adio, Domnule profesor!


Abonează-te pe

Citește și:

2019 va fi un an grozav pentru 6 zodii! Au scăpat de GHINION şi vor ajunge departe

Se anunță un divorț-bombă!? Ce s-a întâmplat între Andreea Bănică și soțul ei

MESAJ RUNE pe ZODII săptămâna 17-23 DECEMBRIE 2018. Noua etalare de RUNE şi SFATUL runelor pentru tine!

Horoscop Camelia Pătrăşcanu pentru săptămâna 17-23 decembrie. Urmează o perioadă de foc pentru trei zodii

2019 - un an cu adevărat FERICIT pentru 5 ZODII. Cine sunt norocoşii Horoscopului

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop

Horoscop zilnic luni, 18 ianuarie 2021! O zodie poate face alegeri greșite în privința banilor!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri