1918 - Dezastrul transformat in victorie. Ce inseamnă MAREA UNIRE


Evenimentul politic al anului 1918 este desăvârşirea statului naţional român, înfăptuit prin unirea tuturor provinciilor locuite de români, aflate sub o stăpânire străină, cu România.

Astfel, la finalul Primului Război Mondial, România obţinea mai mult decât eliberarea românilor din Austro-Ungaria, pe care şi-o propusese la începutul conflagraţiei.

Începutul anului 1918 se anunţa dezastruos, România semna în mai Pacea de la Buftea-Bucureşti, un tratat de pace care-i aducea mari prejudicii.

Schimbările mari în plan european, din a doua jumătate a anului, şi priceperea liderilor români de a simţi momentul istoric fac ca dezastrul anunţat să fie transformat într-un şir de victorii, reunite sub numele de Marea Unire de la 1918: în martie 1918 unirea Basarabiei cu România, în noiembrie unirea Bucovinei cu România, iar în decembrie unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>

 


Abonează-te pe

Citește și:

Zile libere în Decembrie, de Crăciun şi Revelion! Când se stă acasă

Imagini interzise minorilor! Vedetă din România, filmată în timp ce făcea amor

În premieră la Kanal D, DESTINE, o serie de documentare biografice despre puterea de a reuşi în viaţă

Andra, primele declaraţii despre a treia sarcină: "Ne dorim mulţi copii"

Cum a reuşit o tânără să economisească 190.000 de euro pentru a-şi cumpăra casă. Este o metodă simplă la îndemâna tuturor

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Costi Ioniță, complet dezbrăcat în fața concurenților de la Survivor România! “Să te dezbraci complet, să te pui în cap să îți atârne toate chestiile invers!”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri