Vom numara o secunda in plus de Revelion 2017. Care este explicatia pentru regula aplicata in lumea intreaga


În noaptea de Revelion, numărătoarea inversă până la intrarea în 2017 ar trebui să fie: 5… 4… 3… 2… 1… 1… La mulţi ani! Cel puţin pentru cei care doresc să fie foarte riguroşi, în pas cu timpul universal definit de ceasurile atomice şi ritmul de rotaţie al Pământului.

Şi asta deoarece anul în care încă ne aflăm va avea o secundă în plus, regulă aplicată în lumea întreagă, pentru a ţine pasul cu schimbările survenite în viteza de rotaţie a planetei noastre, informează AFP.

Ţările care utilizează Timpul Universal Coordonat (UTC) vor adăuga o secundă intercalată, numită şi secundă bisectă, în timpul numărătorii inverse din noaptea dintre ani, ceea ce va face ca ultimul minut din 2016 să aibă 61 de secunde, arată sursa citată. În cazul altor state, ora va fi determinată după fusul orar raportat la UTC.

Saltul de o secundă se introduce în UTC la sfârşitul lunilor decembrie sau iunie, după analizarea cu cea mai mare precizie a neregularităţilor vitezei de rotaţie a Pamântului. Ceasurile atomice nu îşi modifică ritmul de funcţionare, fiind capabile să menţină timpul perfect pentru 300 de milioane de ani, fără să se abată cu o secundă.

Citeste continuarea aici.


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Marea Finala "Puterea Dragostei" va fi difuzata pe 26 iulie, la Kanal D. Afla cine va prezenta noul sezon al reality-show-ului matrimonial!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri