Vinerea Mare. Tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci astăzi, este mare păcat


Iată care sunt obiceiurile de care țin creștinii în această zi atât de importantă pentru creștinătate. Obiceiuri și tradiții, de la prima oră până noaptea.


In articol:

Vinerea Mare este zi e doliu a întregii creştinătăţi pentru că în această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul lumii, Iisus Hristos. Pentru prima oară în foarte mulți ani, slujba Învierii se va ţine fără credincioşi.

Vinerea Mare este una din cele 3 zile de sărbătoare religioasă creștină numită "Triduum Sacrum" din care fac parte Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare.

Este numită și Vinerea Paștelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă.

Obiceiuri și tradiții

Vinerea Mare. Tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci
Vinerea Mare. Tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci

Unii creștini țin astăzi un post sever, numit și post negru.

Vineri dimineață au avut loc Ceasurile împărătești, Vecernia, în timpul căreia se face și ”Punerea în mormânt” ori scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii, spre închinare și Pavecernița.

Copiii și adulții merg în biserică pentru a trece pe sub epitaf, sau așa cum este cunoscut în popor, „se trece pe sub masă”. Însă, din cauza măsurilor impuse în acest an din cauza pandemiei de coronavirus, slujbele se vor ține fără credincioși.

Citeste si: Cea mai puternică rugăciune pentru Joia Mare! Face minuni

După slujba de seară din Vinerea Mare, femeile obișnuiesc să meargă la cimitir la morminte, unde aprind lumânări și își jelesc morții.

În Vinerea Mare, toți credincioșii participă la slujba de Prohod, o slujbă de mare însemnătate pentru Biserică și se face înconjurul bisericii, alături de epitaful care se scoate din biserică.

Citeste si: Ți se face pielea de găină! Plânge icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus Hristos. Să fie oare semn de la Dumnezeu?

La finalul slujbei, preotul împarte uneori flori aduse, care erau considerate a fi bune de leac.

În trecut, oamenii plecau acasă cu lumina aprinsă din timpul slujbei de Prohod. Ajunși acasă, se făcea o cruce cu lumânarea aprinsă deasupra ușii de la intrare.

Din bătrâni se crede că dacă plouă în Vinerea Paștelui anul va fi mânos, iar dacă nu, nu va fi roditor. Astfel, unii cred că, dacă se scufundă în apă rece de trei ori în această zi, vor fi sănătoși tot anul.

Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare

În această zi, sunt interzise activitățile agricole, mersul pe câmp și semănatul, deoarece, fiind numită Vinerea seacă, se crede că tot ce va fi plantat ori semănat în această zi nu va rodi.

Citeste si: Vinerea Mare! Tot ce trebuie să știi despre Vinerea Patimilor, ziua în care Iisus Hristos a pătimit și a fost răstignit! Tradiții și obiceiuri românești de Vinerea Mare! Rugăciunea zilei te scapă de păcate

În Vinerea Mare nu trebuie sacrificate păsări ori alte animale. De asemenea, astăzi este interzis spălatul hainelor, nu se coase și nu se face curățenie.

Tot astăzi, este interzis să te tunzi, deoarece se spune că cei care se vor tunde astăzi vor pierde pe cineva din familie.


Abonează-te pe

Citește și:

Ți se face pielea de găină! Plânge icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus Hristos. Să fie oare semn de la Dumnezeu?

DENUNȚ exploziv! Cine i-ar fi vândut droguri lui Fulgy

Deniile din Saptamana Patimilor. Semnificatia deniilor

Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Tradiții și superstiții- dacă vei face aceste lucruri, e mare păcat!

DESCOPERĂ: cine a fost Violeta Andrei | Actrița care a făcut-o geloasă pe Elena Ceaușescu

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Pentru tine

DESCOPERĂ: Totul despre cine a fost Regina Maria a României. Naștere, nume real, căsătorii, moarte

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri