Veste importantă despre recalcularea acestor pensii! Este anunțul momentului în România


Recalcularea pensiilor speciale a devenit un subiect extrem de dezbătut în ultima perioadă. Într-o analiză mai amănunțită, se explică cum modul în care a fost gândită reforma îndreaptă proiectul de lege către un eșec.


In articol:

Cei de la CCR au respins orice inițiativă care a dus la diminuarea de venituri. Guvernul a acceptat rapid proiectul de lege privind „ajustarea” pensiilor speciale, printr-o procedură în care nici măcar nu a pus, transparent, în dezbatere publică actul normativ care urma să fie trecut de Executiv.

Întreaga filosofie a reformei pensiilor speciale a fost dată peste cap de Ministerul Muncii, principalul responsabil de demers, printr-un comunicat de presă. Deși au existat numeroase avertismente în spațiul public, fie de la Opoziție, societate civilă sau specialiști din domeniu, Ministerul Muncii a declarat că e dorită recalcularea pensiilor de serviciu menționate în proiectul de lege, se arată într-un articol apărut în Adevărul.

Citește și: Angajații vor avea o minivacanță de 4 zile în ianuarie 2023. Guvernul a hotărât să facă punte

Veste importantă despre recalcularea acestor pensii

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Câți bani trebuie să cheltui pentru a cumpăra trei ani de vechime la pensie, începând cu 1 ianuarie 2023

Există șanse de a nu trece de Curtea Constituțională

La început, în discuții era vorba despre posibilitatea recalculării doar la magistrați, însă cu atenție, pentru a nu fi diminuate veniturile. În prezent, toate categoriile sunt vizate.

Recalcularea, dacă ar urma să fie în proiectul final al Parlamentului, ar avea șanse mari să nu treacă de Curtea Constituțională. Lucrul respectiv a fost spus inclusiv de magistrații CCR, în motivarea unei decizii recente, publicate miercurea trecută, pe tema obligației de a plăti contribuții de sănătate pentru pensiile de stat mai mari de 4.000 de lei. Petre Lăzăroiu, fost judecător la CCR, a menționat faptul că introducerea recalculării duce proiectul spre zona neconstituțională.

„O să aibă procese și o să se întâmple ca până acum. Eu nu știu dacă va trece de Curtea Constituțională dacă există o prevedere a recalculării pensiilor de serviciu. Uitați-vă și pe deciziile anterioare. Eu cred că se poate corecta și fără recalculare. Ar putea fi o impozitare cuminte, înțeleaptă”, a explicat Lăzăroiu pentru sursa menționată anterior.

Citește și: Ce pensie primește Florin Piersic lunar, după 66 de ani de carieră. Multe persoane nu s-ar fi așteptat la un asemenea venit

Veste importantă despre recalcularea acestor pensii

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Vești proaste pentru pensionari! Se vor recalcula pensiile

Augustin Zegrean a atras atenția asupra problemei recalculării

Mai mult decât atât, Augustin Zegrean, fost șef al CCR, a atras atenția cu privire la problema recalculării.

„Pensiile aflate în plată nu pot fi modificate, ca și cuantum. Dacă proiectul de lege se referă doar pentru viitor, nu ar fi o problemă. Însă nu poți să vii să modifici în civil prevederi care se aplică la ceva din trecut ”, a afirmat Zegrean.

Pe lângă problema recalculării, proiectul de lege are încă o problemă, de formă. Mai exact, e un singur proiect, însă sunt șapte categorii socio-profesionale vizate, iar în cazul unora, forul decident e Senatul, iar în cazul altora, forul decident e Camera Deputaților. În urmă cu mai mulți ani, proiecte de lege asemănătoare au picat la Curte pentru această problemă de procedură.


Abonează-te pe

Citește și:

Angajații vor avea o minivacanță de 4 zile în ianuarie 2023. Guvernul a hotărât să facă punte

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei

Diana Bulimar, demnă de OnlyFans! Fotografii fără sutien și cu părțile intime la vedere

Câți bani trebuie să cheltui pentru a cumpăra trei ani de vechime la pensie, începând cu 1 ianuarie 2023

Ce pensie primește Florin Piersic lunar, după 66 de ani de carieră. Multe persoane nu s-ar fi așteptat la un asemenea venit

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Cooking
Rețeta tradițională de Babka cu ciocolată, asemănătoare cu un cozonac!
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri