Valoarea nutritiva a ciupercilor. Sunt foarte hranitoare si nu contin multe calorii


Ciupercile sunt savurate de tot mai multe persoane datorita gustului delicios si a valorilor nutritive impresionante pe care le detin.

Ciupercile sunt cunoscute si sub denumirea de “carnea” lumii vegetale si sunt o parte integranta a oricarei diete sanatoase. Se folosesc in foarte multe retete, adaugand savoare oricarui preparat.

Ciupercile au o gama larga de nutrienti si minerale ce aduc multe beneficii sanatatii tale. Cele mai des intalnite minerale din ciuperci sunt seleniu, cupru, potasiu, fosfor si de asemenea, pot contine cantitati mai mici de fier, magneziu, zinc, si mangan.

Aceasta leguma-minune contine si proteine si fibre, alte componente esentiale unei diete echilibrate si sanatoase.Ciupercile nu au grasimi saturate si sodiu, si sunt foarte scazute in colesterol.

Unul dintre motivele principale pentru care sunt adorate de catre multi este faptul ca ciupercile nu ingrasa si totusi asigura atat de multi nutrienti. Intr-o portie de 100 de grame de ciuperci, sunt doar 22 calorii.

Continutul de vitamine al ciupercilor este impresionant. Acestea sunt bogate in vitamina B, inclusiv acid pantotenic, niacina, riboflavina dar si niveluri mai scazute de tiamina, acid folic, vitamina B6, vitamina C si vitamina D.

Unul dintre cele mai spectaculoase beneficii pentru sanatate ale ciupercilor este capacitatea de a scadea nivelul colesterolului rau din sange (LDL) si de a creste colesterolul bun (HDL), ceea ce protejeaza inima si reduce tensiunea arteriala. Ciupercile sunt alimente ideale si pentru diabeticii ce vor sa mentina un nivel echilibrat de vitamine si minerale in sange pentru a contrabalansa efectele insulinei.

Ciupercile previn anemia prin contributia de fier si cupru, care sunt esentiale pentru productia celulelor rosii in sange. Mineralele esentiale din ciuperci intaresc oasele si ajuta la prevenirea unor afectiuni precum osteoporoza si artrita. Potasiul scade tensiunea, in timp ce seleniul protejeaza oasele, parul, unghiile si dintii.

Pe langa toate aceste valori nutritive, ciupercile sunt si un puternic antioxidant si protejeaza impotriva cancerului la san si prostatei.

Aportul de vitamine este esential pentru absorbtia de calciu in organism si o functionare optima a metabolismului. Fiind printre singurele legume cu acest potential ridicat de vitamine si nutrienti, incearca sa consumi cat mai multe ciuperci, insa actioneaza cu prudenta si cumpara-le numai din surse sigure.
Sursa: www.curademiere.ro


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol


Specialisti

Lygia Alexandrescu vorbește despre dietele minune ale vedetelor! Cum a slăbit Adele cu dieta sirtuinelor! Avantaje și dezavantaje în asemenea diete

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri