Nivelul ridicat al colesterolului poate fi o consecinta a unui stil de viata haotic, dar si o problema ce poate fi dobandita genetic.
Cu toate acestea, exista un remediu eficient care il tine sub control- uleiul de masline.
Grasmile „bune” din compozitia acestui tip de ulei au puterea de a echilibra balanta dintre colesterolul „bun” si cel „rau”.
Uleiul de masline contine nivelul minim de grasimi saturate si polinesaturate. De aceea, are capacitatea de a controla nivelurile de colesterol din organism.
In plus, uleiul de masline contine cantitati mari de grasimi mononesaturate, in jur de 75-80%, ceea ce ajuta la cresterea colesterolului „bun”. Astfel, riscul de depunere a colesterolului „rau” pe vasele de sange este scazut, prevenind aparitia bolilor cardiovasculare.
Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au ajuns la concluzia ca populatia mediteraneana sufera intr-un numar mic de afectiuni cardiace, deoarece multe persoane consuma ulei de masline extravirgin.
Sfaturi utile:
- Cand cumperi ulei de masline, ai grija sa cumperi unul cat mai bun, presat la rece;
- Inlocuieste consumul de margarina si de unt cu ulei de masline;
- Consuma cat mai multe salate la care sa adaugi ulei de masline;
- Nu folosi ulei de masline la prajit, doarece acest tip de ulei devine toxic pentru organism la temperaturi inalte. Cele mai indicate tipuri de uleiuri pentru prajit sunt cel de floarea-soarelui si uleiul de palmier.
- Daca nu poti sa consumi ulei de masline, include in alimentatia ta alte alimente care contin grasimi „bune”- nuci, migdale, avocado, peste etc.