Dificultatile de a-si aduce aminte un lucru sau altul nu sunt specifice doar persoanelor in varsta.
Neurologii avertizeaza ca varsta la care bolile neurodegenerative apar e tot mai scazuta
Tuturor, indiferent de varsta, ni se intampla sa uitam unde am parcat masina, ce-am facut cu telefonul mobil sau cum se numeste o persoana cu care avem nevoie sa comunicam. Pot fi toate acestea semnale de alarma care sa ne puna in garda vizavi de o posibila boala?
“Multa lume se plange ca uita.
„In sens larg, memoria este un atribut al intregii materii si consta in proprietatea oricarui corp de a inregistra si pastra in timp urmele sau efectele influentelor exercitate asupra sa din afara. Ca urmare, fiecare noua influenta amplifica urmele influentelor anterioare”, se arata in Tratatul de neoropsihologie semnat de academicianul Danaila si profesorul universitar Mihai Golu.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Cum functioneaza memoria
Cum functioneaza insa memoria la nivelul creierului uman? “Creierul este cea mai complexa materie din Univers”, e categoric academicianul Danaila.
Acesta spune ca memoria este localizata in hipocamp, acesta din urma fiind o formatiune a lobului temporal.
Daca, initial, memoria recenta este stocata in hipocamp, ulterior, ea se localizeaza in diverse formatiuni cerebrale. De exemplu, memoria vizuala, in lobul occipital, iar cea cognitiva in lobul frontal.
Hipocampul este destul de mic fata de cantitatea mare de memorie care trebuie acumulata de catre un individ, insa la nivelul lui exista foarte multe celule.
"Iar aceste celule acumuleaza date de memorie. Oamenii de stiinta din neurologie si-au pus problema cata informatie poate acumula o astfel de celula care are doar cativa microni. Si asa s-a constatat ca la nivelul hipocampului apar celule noi care le inlocuiesc pe cele vechi atunci cand acestea se umplu cu informatie. In acest fel, individul continua sa acumuleze informatie. Fiind plina la un moment dat si venind o noua celula care preia date noi de informatie celula veche se mai atrofiaza neavand o functie.Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro