Nu toti carbohidratii duc la acumularea de kilograme in plus. Din contra, cercetarile arata ca un anumit tip de carbohidrati sunt arma secreta impotriva cancerului.
Care este diferenta dintre carbohidratii rezistenti si cei albi?
Carbohidratii rafinati sau albi sunt complet digerati in tractul digestiv superior sau in intestinul subtire, unde sunt convertiti in glucoza, ceea ce cauzeaza cresterea brusca a nivelului energiei, dar poate declansa si aparitia inflamatiilor cronice si marirea depozitelor de grasime.
Pe de alta parte, carbohidratii rezistenti ajung in intestinul gros fara a fi descompusi, ceea ce ajuta la mentinerea echilibrului energiei si la transportatea substantelor nutritive catre organele principale.
Previn mai multe tipuri de cancer
Cercetarile arata ca un consum constant de carbohidrati rezistenti scad riscul de a suferi de cancer de colon cu pana la 50%, intrucat contribuie la eliminarea rapida a toxinelor din corp.
In plus, acest tip de carbohidrati functioneaza precum prebioticele, mentinand echilibrul florei intestinale. Nu in ultimul rand, carbohidratii rezistenti scad riscul de aparitie a cancerului mamar, dar si a diabetului, intrucat corpul nu ii transforma direct in zahar, prevenind astfel cresterea brusca a nivelului de glucoza din sange si impiedica pancreascul sa produca insulina in exces.
Printre cele mai bune surse de carbohidrati rezistenti se numara bananele, nu foarte coapte, fulgii de ovaz, cartofii copti, fasolea, orezul brun, pastele din faina integrala, lintea, fulgii de porumb si mazarea.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro