Tu stii care investigatii medicale sunt mai putin daunatoare: RMN-ul sau radiografiile?


Diagnosticarea sau confirmarea unor afectiuni presupune in anumite situatii realizarea unor investigatii suplimentare analizelor de sange, ecografiilor sau radiografiilor, precum Tomografia Computerizata (CT) sau Rezonanta Magnetica (RM).

Acestea sunt doua modalitati diagnostice care utilizeaza tehnici diferite pentru achizitia imaginilor: radiatiile X pentru Tomografia Computerizata si campul magnetic pentru Rezonanta Magnetica.

In anumite afectiuni este preferata una din aceste modalitati, alteori ele sunt complementare.
Fiecare are avantaje si dezavantaje, tinand cont de informatiile necesare diagnosticului, costul investigatiei si confortul pacientului.

Tomografia Computerizata este o metoda iradianta, folosind raze X. Este mai ieftina, mai rapida si mai usor tolerata de catre pacient. Cu ajutorul tomografiei computerizate putem obtine imagini ale oricarei parti a corpului uman, de la nivel cerebral pana la extremitati.

Printre punctele forte se numara: detectarea fracturilor osoase, a calcificarilor (calcificari intratisulare sau litiaza renala), a hemoragiilor si evaluarea parenchimului pulmonar. Uneori, in special in evaluarea vaselor sangvine sau a organelor interne, este necesara administrarea de substanta de contrast intravenoasa, pe baza de iod, care se excreta la nivel renal. De aceea, inainte de investigatie este necesara efectuarea unor analize de laborator care sa ateste o buna functie renala (uree si creatinina serice).

Principalul inconvenient al CT-ului il reprezinta faptul ca este o metoda iradianta; de aceea este contraindicata femeilor insarcinate si se recomanda precautie in efectuarea tomografiilor copiilor sau persoanelor tinere. In plus, este contraindicata pacientilor cu insuficienta renala si celor cu reactii alergice la substanta de contrast. Nu in ultimul rand trebuie mentionat faptul ca Tomografia Computerizata are o rezolutie de contrast tisulara inferioara Rezonantei Magnetice.

Rezonanta Magnetica este o metoda neiradianta, care foloseste un camp magnetic si impulsuri de radiofrecventa pentru obtinerea imaginilor. Are o sensiblitate crescuta a constrastului tisular (posibilitatea de a distinge intre mai multe categorii de tesuturi si, implicit, detectare superioara a lezinilor, comparativ cu alte tehnici imagistice) si permite obtinerea unor imagini detaliate in diverse planuri, ceea ce permite o localizare precisa a leziunilor, foarte utila in planificarea interventiilor chirurgicale. Cu ajutorul Rezonantei Magnetice se pot investiga patologii de la nivel cerebral, vertebro-medular, musculo-scheletal, cardio-vascular si abdomino-pelvin. RM este modalitatea imagistica de selectie pentru detectarea leziunilor de la nivelul articulatiilor, fiind singurul examen noninvaziv care ofera o imagine detaliata a structurilor precum meniscuri (genunchi), ligamente sau tendoane.

Pentru examinarea glandelor mamare, complementar ecografiei mamare si mamografiei, se efectueaza examen IRM, ce poate diferentia uneori intre leziuni maligne sau benigne si poate detecta leziuni multifocale.

Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro


Citește și:

Denise Rifai, impresionata de intrevederea cu Gica Popescu, din cadrul emisiunii de la Kanal D, „40 de intrebari cu Denise Rifai”; interviul cu legendarul sportiv, in aceasta...

Pasiunea ascunsa a frumoasei Bahar Sahin, personajul Ceren, din indragitul serial “Nemilosul Istanbul”

Ceaiuri care te întăresc și te ajută să dormi mai bine!

Andreea Mantea și noul iubit, primele imagini! Postarea care i-a emoționat pe fanii vedetei

Edward Sanda a cerut-o în căsătorie pe Cleopatra Stratan. Cei doi vor deveni părinți?

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Informatiile zilei

Declarația pe proprie răspundere se întoarce printre noi! În ce situații vom fi nevoiți să o completăm?

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri