Trucul care face ca alimentele sa nu se mai lipeasca niciodata de fundul tigaii


Daca ramai cu alimentele lipite de fundul tigaii, e semn ca nu ai incins-o suficient de bine. Acest lucru este valabil pentru tigaile din otel inoxidabil si cele neaderente.

 

Pentru ca tigaia sa atinga punctul sau ideal de temperatura (160g Celsius), e nevoie sa o lasi mai mult pe foc, nu doar cateva minute. Astfel, se formeaza efectul Leidenfrost, care face ca alimentele sa nu se lipeasca de fundul tigaii.
In mod normal, cand pui un lichid intr-o tigaie fierbinte, acesta ar trebui sa se evaporeze. Insa daca suprafata tigaii este mult mai fierbinte decat temperatura de fierbere a lichidului, primul strat al lichidului se transforma in vapori, iar acestia il plimba si il tine deasupra suprafetei. Fenomenul nu este iesit din comun: in fizica, acesta se numeste "efectul Leidenfrost" si se poate produce cu orice lichid.
http://youtu.be/u-eYykJj4rM

Pentru ca tigaia sa atinga punctul sau ideal de temperatura (160g Celsius), e nevoie sa o lasi mai mult pe foc, nu doar cateva minute. Astfel, se formeaza efectul Leidenfrost, care face ca alimentele sa nu se lipeasca de fundul tigaii.

In mod normal, cand pui un lichid intr-o tigaie fierbinte, acesta ar trebui sa se evaporeze. Insa daca suprafata tigaii este mult mai fierbinte decat temperatura de fierbere a lichidului, primul strat al lichidului se transforma in vapori, iar acestia il plimba si il tine deasupra suprafetei. Fenomenul nu este iesit din comun: in fizica, acesta se numeste "efectul Leidenfrost" si se poate produce cu orice lichid.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Informatiile zilei

Focar de coronavirus în Dâmbovița! Peste o sută de persoane de la un centru de îngrijire au fost testate pozitiv

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri