Sf. Andrei. Exista foarte multe obiceiuri si superstitii legate de noaptea Sfantului Andrei. Majoritatea au de-a face cu maritisul si cu protectia oamenilor impotriva spiritelor rele care in aceasta seara bantuie alaturi de cei vii.
Sf. Andrei. Aflarea ursitului in noaptea Sfantului Andrei
Sf. Andrei. In noaptea premergatoare sarbatorii Sfintului Andrei (29/30 noiembrie), in special la sate, se practica inca ritualuri ciudate, din credinta ca astfel se pot gasi mai usor protectia de toate relele, bunastarea si chiar dragostea. Cele mai multe ritualuri sunt dedicate atragerii iubirii. De pilda, prin ascunderea sub perna a unui fir de busuioc sfintit, se crede ca se obtine in vis imaginea „ursitului”. Pentru „atragerea” acestuia este mult folosita si metoda „facutului cu ulcica”.
Sf. Andrei. La miezul noptii, singura la gura sobei, tinara intoarce cu gura in jos o ulcica noua de lut, iar pe dosul vasului lasa sa pilpaie trei carbuni. In timp ce roteste ulcica usor, rosteste o incantatie menita a suscita o atractie irezistibila pentru cel iubit. O alta metoda folosita pentru cunoasterea viitorului consta in a privi, la miezul noptii, intre doua lumanari aprinse, intr-un pahar cu apa neinceputa, asezat pe cenusa. In centrul paharului este lasata sa cada o verigheta care a fost deja sfintita de preot prin cununie religioasa si se crede ca in verigheta apare chipul ursitului, daca este privita intens.
Sfantul Andrei: Cand se pune graul la incoltit si ce semnificatie are!