TRADITII si SUPERSTITII de Anul Nou. Fara pui, fara plans, dar cu haine rosii si usturoi in buzunare!


TRADITII si SUPERSTITII de Anul Nou. Fara pui, fara plans, dar cu haine rosii si usturoi in buzunare!

Ştiai că în noaptea de Anul Nou Dumnezeu le oferă tuturor necuvântătoarelor darul vorbirii? Tradiţia spune că în noaptea dintre ani, românii trebuie să facă zgomot, cât mai mult zgomot pentru a alunga toate spiritele rele.

Ca să fie feriţi de spiritele rele, în multe zone din ţară, românii obişnuiesc să ţină în buzunar o căpăţână de usturoi.

O altă superstiţie de Revelion spune că atat în ultima zi din an, cât şi în prima zi a celui nou este bine să nu facem cheltuieli şi să nu aruncăm nimic din casă, nici măcar gunoiul, deoarece, o dată cu el, aruncăm afară din casă şi norocul. Şi că tot vine vorba de bani, există si superstiţia conform căreia oamenii nu trebuie să intre în noul an cu datorii. În caz contrar, aceştia vor rămâne datori tot anul.

De asemenea, o binecunoscută superstiţie este legată de prima persoană care va trece pragul casei în prima zi din an, persoană care ne va influenţa tot anul. Potrivit tradiţiei, persoanele cu părul blond sau roşcat aduc ghinion, spre deosebire de cele brunete care aduc noroc.

Dacă prima persoană care intră în casă este bărbat, anul va fi plin de noroc; dacă femeile intră primele, noul an va fi plin de ghinion.

Conform tradiţiei populare, fetele nemăritate pun în Ajunul Anului Nou un fir de busuioc într-un vas cu apă, o ramura de măr şi un ban. Dimineaţa, fetele îşi vor visa alesul cu care urmează să se căsătorească.

De asemenea, la miezul nopţii, uşa casei trebuie să fie deschisă, permiţând astfel anului vechi să iasă şi celui nou să intre.


Preluat mai nou şi de români, obiceiul cu sărutatul sub vâsc este practicat în noaptea dintre ani de îndrăgostiţi. Aceştia cred că astfel vor fi însoţiţi de dragoste întreg anul.

Bătrânii spun că la trecerea dintre ani este bine ca fiecare persoană să poarte o haină nouă, dar şi ceva roşu ori o altă culoare veselă pentru a atrage toate energiile pozitive.

Toate obiceiurile şi superstiţiile de anul nou diferă în funcţie de regiune şi de ţară.
Unele dintre ele au fost modernizate, în timp ce altele au fost uitate sau ignorate de cei tineri.

Mai mult, în noaptea de Anul Nou nu e bine să dormim, iar cine nu rezistă va fi somnoros tot anul. O altă datină povesteşte că în Ajunul Anului Nou trebuie să ai mereu în buzunar câteva boabe de grâu, pentru a fi ferit de foamete tot anul. Şi bani trebuie să ai în buzunar, pentru ca noul an să nu te prindă sărac.

Sursa


Abonează-te pe

Citește și:

Stirile Kanal D, lider de piata la nivelul intregii tari si pe publicul Comercial

Alina Sorescu are un nou iubit!!? Ce cadou romantic a primit în plin divorț

„Cuvintele mi se par neputincioase...” Laura Cosoi mărturisește cum a fost a treia naștere

Ce se întâmplă dacă torni făină în chiuveta de la bucătărie. Rezultatul este uimitor

Gabriela Cristea a înlocuit-o pe Simona Gherghe. Vestea i-a bucurat pe telespectatori

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Nicolae Guță, gest emoționant pentru unul dintre copiii săi! Cum a apărut acesta în public
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri