Ignatul reprezinta momentul sacrificarii porcului de Craciun. Porcul era sacrificat in religia vechilor daci ca simbol al divinitatii intunericului care slabea soarele in cea mai scurta zi a anului, respectiv solstitiul de iarna.
Aceste obiceiuri au fost respectate din batrâni si inca se mai practica in zonele rurale. Uite ce trebuie sa faci la taierea porcului ca sa iti mearga bine tot anul!
Legenda taierii porcului
Se crede ca in noaptea de Sf. Ignatie Teofanul, porcul viseaza cutitul cu care va fi taiat. Traditia spune ca in uruma cu câteva sute de ani, un barbat pe nume Ignat si-a ucis din greseala tatal cu securea atunci cand vroia sa taie porcul.
Traditii si obiceiuri
+ Taierea porcului este un prilej de reunire a familiei in zilele noastre. Barbatii injunghie si taie porcul apoi il parlesc cu paie strânse de peste an.
+ Mai apoi se pune un tol peste el iar cei mici se suie pe el sa se veseleasca pentru ca porcul sa fie mâncat cu pofta.
+ Basica porcului se ia si se pune la uscat cu graunte in ea crezându-se ca dupa cât zgomot face atâta veselie o sa fie in casa.
Dupa ce barbatul face semnul crucii cu un cutit pe frutea porcului si spune "Doamne ajuta sa-l mâncam sanatosi", femeia imparte carnea pe categorii. Se alege carnea pentru cârnati, caltabosi, toba, pentru friptura, picioarele sunt folosite la piftie, slanina este pusa la afumat, intestinele sunt umplute cu carne proaspata.
+ Pentru ca porcul sa fie mâncat cu placere toata lumea trebuie sa se veseleasca si sa cinsteasca cu vin sau tuica fiarta in jurul acestuia.
Ce e bine sa faci de Ignat
+ Foloseste sângele animalului ca sa te protejezi impotriva bolilor grele.
+ Nu plânge si nu suferi in momentul sacrificarii pentru ca animalul va avea carnea foarte tare iar bucatele nu-ti vor iesi gustoase.
+ Bucura-te de pomana porcului ca sa ai tot ce-ti trebuie pe viitor.
+ Incinge o hora si vei petrece sarbatorile in tihna, alaturi de cei dragi.
Citeste si: Cum se înțelege Maria Cârneci cu soția fiului ei? „O fată pe care nu o consider noră”- wowbiz.ro