Tradiții și obiceiuri de Bobotează! Ce nu ai voie să faci, este complet interzis


Ce se face cu agheasma pe 6 ianuarie.


In articol:

În fiecare an, la 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă prăznuiește creştinarea lui Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. Este ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, Iisus s-a făcut cunoscut oamenilor, la 30 de ani, vârstă pe care evreii o consideră a maturităţii.

Este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății și are o semnificaţie aparte în religie, pentru că atunci, la apa Iordanului, s-a arătat Sfânta Treime: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.

Boboteaza mai este cunoscută și sub numele de Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului sau Descoperirea cuvântului Întrupat.

Această sărbătoare încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, iar cel mai important obicei legat de această zi este sfințirea apelor. Pe șase ianuarie, creștinii merg la biserică pentru a lua apă sfințită de la preoții care sfințesc apa. Această apă este dusă apoi acasă, pentru a stropi gospodăria și casa, precum și animalele. În plus, restul apei se păstrează peste an pentru leac.

Traditii de Boboteaza
Traditii de Boboteaza
Traditii de Boboteaza
Traditii de Boboteaza

Această apă sfințită se bea numai 8 zile, pe stomacul gol, dimineața, apoi se ia în caz de boală.

Citeste si: Rugăciunea de Crăciun care face minuni! Toată lumea trebuie să o știe

Au voie să o bea chiar și cei opriți de la Împărtășanie, ca întărire spre nădejdea pocăinței, a mângâierii și îndreptării lor pentru viitor.

Cum se ia agheasma mare

După 14 ianuarie, agheasma mare se ia numai cu post și cu spovedanie și cu binecuvântarea preotului duhovnic.

În satele și orașele traversate de râuri există obiceiul ca preoții să arunce crucea în apa înghețată, iar tinerii curajoși se aruncă în apele înghețate pentru a o scoate la mal. Se spune că cel care prinde crucea va avea noroc și va fi ferit de boală întregul an.

În ziua de 6 ianuarie, este complet interzis să faci anumite lucruri. De Bobotează, nu se spală, nu se muncește, pentru că cel care va încălca această tradiție va avea ghinion. În plus, nu se dă nimic cu împrumut și nu se face scandal, nu se coase și nici nu se calcă. Preoții recomandă ca cei care sunt certați cu cineva să încerce să caute să se împace. De asemenea, în această zi se dă și se pomană celor nevoiași.


Abonează-te pe

Citește și:

Rugăciunea de Crăciun care face minuni! Toată lumea trebuie să o știe

Bombă în showbiz! Cu cine se iubește, de fapt, Lidia Buble

Cum scăpăm de depresia de Sărbători

Ce se întâmplă cu mama lui Livian, după ce l-a părăsit pe Nelson Mondialu

Topul celor mai frumoase 20 de mesaje de Sfântul Andrei, în anul 2020!

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Cooking

Rețete delicioase cu somon pentru masa de Crăciun. O să surprinzi pe toată lumea

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri