CITEȘTE: Ce fac, de fapt, preoții atunci când sfințesc aghiasma - BOBOTEAZĂ 2022. Ce rugăciuni spun aceștia


V-ați gândit vreodată cum sfințesc, de fapt, preoții aghiasma? Este important de știut că aceștia rostesc anumite rugăciuni, pentru a sfinți apa de Bobotează.


In articol:

În fiecare an, pe data de 6 ianuarie, este Boboteaza, ziua în care preoții sfințesc aghiasma mare. Este zi de mare sărbătoare pentru toți creștinii. Aceasta nu se bea oricând și este folosită doar în cazuri excepționale, cum ar fi slujba Botezului, la sfințirea bisericilor, a icoanelor sau atunci când un om este foarte bolnav.

Cum sfințesc preoții aghiasma

Randuiala aghiasma mare

Cuvâtul ”aghiasmă” vine de la grecescul ”aghios”, care înseamnă sfințire. Aghiasma poate fi de două feluri: aghiasmă mică și aghiasmă mare. Aceasta este, de fapt, apa sfințită de preoți în timpul slujbelor de Sfeștanie sau în ziua de Bobotează.

Pe 6 ianuarie, de Bobotează, se sfințește aghiasma mare sau așa cum este denumită slujba respectivă, "Sfințirea cea mare a apei".

Apa sfințită de preoți în ziua de Bobotează are o putere de vindecare extraordinar de mare și poate fi băută de oamenii care sunt foarte bolnavi sau se folosește chiar și atunci când persoanele sunt posedate de demoni.

Puțină lume știe însă cum sfințesc, de fapt, preoții apa, în ziua de Bobotează. Acest procedeu se face prin chemarea Sfântului Duh, cu ajutorul rugăciunilor de sfințire a apei.

Aghiasma mare se face exact în ziua în care și Mântuitorul Iisus Hristos a sfințit apele, atunci când s-a botezat în apa Iordanului.

Ce fac, de fapt, preoții atunci când sfințesc aghiasma. Ce rugăciuni spun aceștia

Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament

Citeste si: "Pe noi ne-a lăsat amanet cu nouă zile înainte." Acuzatii fara precedent la adresa lui Adi Sina!- radioimpuls.ro

La sfârșitul Liturghiei, toată lumea iese din biserică, iar preoții încep să cânte troparele specifice Botezului Domnului: „Glasul Domnului peste ape strigă, grăind, Astăzi firea apelor se sfinţeşte.”

 

În momentul în care ajung lângă vasele pline cu apă, preoții stau în fața unei mese, pe care sunt așezate icoana Botezului Domnului, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce, dar și câteva sfeşnice cu lumini, vase cu apă şi bineînțeles, legătura de busuioc.

Urmează citirea Evangheliei de la Marcu, prin care preoții le amintesc creștinilor toate evenimentele care au avut loc la Botezul Domnului.

Ectenia mare pregătește sfințirea apei, iar după aceea, preoții rostesc rugăciunea de sfințire, care se adresează Sfintei Treimi. ”Tu Însuţi, dar, Iubitorule de oameni Împărate, vino şi acum, prin pogorârea Sfântului Tău Duh, şi sfinţeşte apa aceasta” și ”Însuţi şi acum, Stăpâne, sfinţeşte apa aceasta, cu Duhul Tău cel Sfânt”. Preoții vor binecuvânta apa cu mâna, de trei ori, în timp ce vor rosti aceste rugăciuni.

La final, preoții vor cânta de trei ori troparul Bobotezei: „În Iordan botezându-Te Tu, Doamne”, și împreună cu busuiocul și cu Sfânta Cruce vor face de trei ori cruce în apă. Acest procedeu reprezintă, de fapt, Botezul Domnului Iisus Hristos și implicit, sfințirea apei.

Aghiasma mare are puteri miraculoase

Formula apei sfintite

Citeste si: În ce relații au rămas Anamaria Prodan și Flavius Nedelea, după ce s-au despărțit: „Nu există zi să nu mă sune, nu există zi să nu îl sun”. Cei doi urmează să plece împreună, în vacanță- kanald.ro

Citeste si: FOTO/VIDEO- Șerpii pun stăpânire pe România! Imagini halucinante din Drobeta și Cluj, acolo unde reptilele se simt ca la ele acasă: „Șarpe de peste 150 de cm!”- stirilekanald.ro

La finalul slujbei de Bobotează, preoții îi vor stropi și pe toți credincioșii cu busuiocul înmuiat în aghiasmă. Aghiasma mare nu se strică niciodată, datorită faptului că este sfințită.

Unii oameni susțin că, de fapt, apa nu s-ar strica pentru că ar intra în contact cu argintul din care este făcută Sfânta Cruce, acesta fiind dezinfectant. Mai mult, sunt și persoane care sunt sigure că busuiocul ar păstra apa curată.

În cazul în care totuși aghiasma va căpăta un miros urât, aceasta se aruncă doar la rădăcina unui copac sau într-o apă curgătoare. Aveți grijă că aghiasma mare nu se consumă mereu.

O sticlă mică o să vă ajungă un an. Fiind făcătoare de minuni, aceasta se bea doar la ocazii speciale. Preoții o folosesc atunci când botează copiii, când sfințesc bisericile sau icoanele, în rugăciunile de dezlegare și în molifte, în rugăciunile de deochi sau stropesc oamenii demonizați sau care se află sub influența vrăjilor.

De asemenea, oamenii care sunt grav bolnavi pot bea aghiasmă mare, cu dezlegarea preotului. După ce luați aghiasma mare de la biserică, puteți să beți din ea timp de 8 zile, adică până pe 14 ianuarie, fără să țineți post sau să vă spovediți.

De asemenea, în ziua de Bobotează, puteți stropi în casă, în curte sau chiar în grădină cu aghiasma mare, pentru a fi feriți de toate pericolele.


Abonează-te pe

Citește și:

2022: Tradiții și obiceiuri de Bobotează. Ce nu ai voie să faci, este COMPLET INTERZIS

TOP 95 SMS-uri de SFÂNTUL Ioan 2022. Surprinde-ți părinţii, iubitul, bunicii, socrii, soţul, profesorii, șefii sau colegii cu un mesaj de 7 ianuarie 2022.

Ingredientul pe care să-l adaugi când gătești orez. Îi dă un plus de savoare - ego.ro

„Am plecat” Bilețelul pe care Mara Bănică l-a găsit în casă. A izbucnit în lacrimi - wowbiz.ro

Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate din viața sa. Ce a simțit când a fost adoptată de Ruxandra Ion: "Eu nu am realizat cu ce vine asta la pachet. M-am mutat în casa... - radioimpuls.ro

Carina și Constanția au părăsit competiția! - kanald2.ro

Alexandru este noul concurent din Casa iubirii! „Chiar am venit să iubesc!” Tânărul a dezvăluit care cele trei fete pe care le admiră deja și pe care își dorește să le cunoască!... - kanald.ro

VIDEO - Ultimele detalii în cazul femeii care a fost găsită moartă în Sectorul 4, într-un sac de plastic din lada patului: „Mirosea puternic”. Unde s-ar ascunde suspectul... - stirilekanald.ro

Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 24 iunie
Citește mai departe
Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri