Află care sunt tradițiile și obiceiurile de Acoperământul Maicii Domnului.
În fiecare an pe data de 1 octombrie, creștinii ortodocși celebrează Acoperământul Maicii Domnului. Această sărbătoare este inscripționată cu cruce roșie și are o importanță semnificativă pentru creștinii ortodocși.
Acoperământul Maicii Domnului este unul dintre Praznicele dedicate Fecioarei Maria pe care Biserica Ortodoxă le prăznuiește.
Astfel, creștinii ortodocși de pretutindeni cinstesc una dintre aparițiile Maicii Domnului care a avut loc în Biserica din Vlaherne.
În popor sărbătoarea portă și denumirea de Pocroave, denumire care vine din limba slavă, de la cuvântul „pocrov”, care înseamnă acoperământ al pământului cu brumă sau cu zăpadă.
Deoarece anul bisericesc este diferit de anul calendaristic, această sărbătoare semnifică și începutul unui nou an bisericesc, Maica Domnului fiind simbolul „începutului mântuirii noastre”.
Pe lângă însemnătatea religioasă pe care această sărbătoare o are, Acoperământul Maicii Domnului are și o puternică însemnătate spirituală, fiind plină de tradiții și obiceiuri.
Tradiții și obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului
Citeste si: Calendar ortodox 1 octombrie 2022. Ce sărbătoare este sâmbătă?
În funcție de zona din care fac parte, credincioșii respectă anumite tradiții și obiceiuri pentru a avea parte de noroc și zile îmbelșugate, Maica Sfântă ajutându-i să obțină ceea ce își doresc.
Asfel, există anumite tradiții și obiceiuri care au fost transmise din generație în generație și se mai respectă și în ziua de azi.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Stropirea vitelor cu apă sfințită
Citeste si: Ce nu ai voie să faci de Acoperământul Maicii Domnului
În unele zone, de Pocroave, vitele din gospodărie sunt stropite de proprietarii acestora cu apă sfințită.
Cinstirea oaspeților cu plăcinte cu dovleac sau măr
Citeste si: Când este Sfânta Parascheva în 2022
Se spune că în ziua de Pocroave cine îți trece pragul nu poate pleca din casa ta cu mâna goală, acest lucru constituind un păcat mare.
Nu se tunde părul
Citeste si: Ce este interzis să faci de Sfânta Parascheva
Citește și: Doliu în sportul românesc! A murit campionul olimpic la gimnastică Dan Grecu- kanald.ro
În trecut Acoperământul Maicii Domnului a fost asociat cu acoperirea pământului cu brumă sau acoperirea capului fetelor cu păr. Astfel, în această zi sfântă fetele se roagă divinității să le acopere capul cu păr bogat și frumos. Totodată, este interzis ca în această zi să îți tai părul. Se spune că părul tăiat care este ars sau aruncat poate fi folosit de persoanele care vor să-ți facă rău cu scopul de a-ți face farmece.
Acoperământul Maicii Domnului. Motiv de post și rugăciune
Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva
Această sărbătoare este dedicată exclusiv Maicii Domnului, fiind o protectoare a tuturor mamelor și pruncilor. Astfel, femeile o cinstesc prin post și rugăciune ca să aibă casa păzită și ferită de toate primejdiile.
Fetele se gătesc pentru a-și găsi ursitul
Citeste si: Ce e bine să dai de pomană de Sfânta Parascheva
Sărbătoarea Pocroavelor a fost asociată și cu îmbroboditul fetelor cu basma la nuntă, ca semn al trecerii la statutul de femeie măritată. Astfel, în fiecare an fetele se gătesc pentru ca divinitatea să le ajute să-și găsească ursitul mai repede.
Nu se face treabă în gospodărie
În această zi este interzisă orice activitate care presupune munca în gospodărie. Nu ai voie să calci, să speli, să coși, să dai cu mătura sau să bați cuie. Se spune că cei care vor munci în această zi vor fi loviți de necazuri și supărări.