Tradiţii la Moşii de toamnă, ziua în care sufletele morţilor bântuie pentru iertarea păcatelor. De ce este interzis măturatul


Tradiţii la Moşii de toamnă, ziua în care sufletele morţilor bântuie pentru iertarea păcatelor. De ce este interzis măturatul

În fiecare toamnă, la începutul lunii noiembrie, credincioşii aduc la biserică ofrande pentru sufletele celor dragi. La Moşii de toamnă, sărbătoare celebrată de creştinii ortodocşi în acest an pe 3 noiembrie, tradiţia populară spune că nu e bine să lucrezi pentru că rişti să înnebuneşti sau să tremuri.

 

“Sfinţii Părinţi au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiţi, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt şi cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepţii adormiţi.

Pe de altă parte, sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua Învierii Mântuitorului Hristos”, explică părintele Ramon Eugen Ilie, proiereul Călăraşiului şi paroh la biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.   

 

În tradiţia populară există credinţa că pe 4 noiembrie sufletele morţilor coboară pe pământ, de aceea se dă de pomană mâncare gătită. Gospodinele din Bărăgan pregătesc sarmale, prepară cele mai bune deserturi şi scot din cămări vinul cel mai de soi.

“Se spune că cei decedaţi se hrănesc din aburii fierturilor, de aceea este obligatoriu ca măcar un singur fel de mâncare să fie fierbinte”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la muzeul Dunării de Jos din Călăraşi.   

 

Citeşte continuarea pe pagina următoare. 


Abonează-te pe

Citește și:

Aşa faci cele mai gustoase sarmale! Ăsta e secretul care le face delicioase!

Nu mai arată deloc așa! Fiica lui Adrian Păunescu este de nerecunoscut

HOROSCOP WEEKEND 3-4 NOIEMBRIE 2018: Nepotrivirile de caracter se accentuează, scântei în relaţie. PREVIZIUNI COMPLETE

9 lucruri pe care nu le ştii despre orgasm

HOROSCOP. Zodiile a căror viaţă se prăbuşeşte în perioada următoare. Aveţi mare grijă!

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

CITEȘTE: Cine este CĂTĂLINA BOBONETE, soția lui Mihai Bobonete

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri