De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi lovirea pământului cu bâte sau maiuri pentru ca să iasă căldura şi să intre.
În ziua mucenicilor, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinţilor Mucenici, 40 de colaci copţi din aluat de cozonac, unşi cu miere şi presăraţi cu nucă. În unele zone, mucenicii sunt mai mici şi sunt fierţi în apă cu zahar şi scorţişoară şi presăraţi cu nucă.
Sfinţii 40 de Mucenici, prăznuiţi de creştinii ortodocşi în ziua de 9 martie, erau soldaţi creştini, aflaţi în slujba împăratului roman păgân Licinius. Aflând despre credinţa lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Aceştia au refuzat şi au fost întemniţaţi timp de opt zile, bătuţi cu pietre şi condamnaţi la moarte prin îngheţare în lacul Sevastiei. În aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheaţa s-a topit şi 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoşi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor şi au fost lăsaţi să-şi dea sufletele.