Totul despre leziunile de menisc. „Depinde ce grad este și cât de mare este”


Meniscurile sunt structuri fibrocartilagioase, care se văd în interiorul genunchiului și sunt de două feluri, intern și extern și se pot leziona ușor, la prima mișcare greșită. Iată tot ceea ce trebuie să știi despre leziunile de menisc și despre cum se pot trata!


In articol:

Tarek Nazer, medic  specialist  ortoped, a vorbit, în cadrul emisiunii „Dimineața cu noi” difuzată pe programul de televiziune Kanal D, despre leziunile de menisc și despre cum le putem trata.

Citește și: Totul despre cancerul pancreatic. „Esența problemei este o viață sănătoasă.”

Totul despre leziunile de menisc.

Totul despre leziunile de menisc.

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Totul despre cancerul de prostată la bărbați. „Este 100% vindecabil”

Totul  despre leziunile de menisc

Meniscurile pot fi lezionate destul de ușor la o mișcare greșită, iar multe persoane cred că acesta se rupe dacă mișcarea este una bruscă, lucru total neadevărat, deoarece putem avea o leziune de menisc la o mișcare simplă, cum ar fi, dacă ne ridica mai repede de pe scaun.

,,Meniscurile sunt niște structuri fibrocartilaginoase care se văd în interiorul genunchiului. Avem două meniscuri, unul extern și unul intern. Ele pot fi lezionate destul de ușor la o mișcare greșită. Mulți cred că trebuie să rupem meniscul cu o accidentare sau o mișcare foarte bruscă sau foarte tare, dar acest lucru nu este adevărat, deoarece putem să avem o leziune de menisc la o mișcare foarte simplă de a ne ridica din scaun un pic mai repede, unde agață condilul femoral de menisc și îl împinge și rupe, mai ales dacă avem meniscul fragil.

Atunci când noi avem o leziune de menisc, depinde ce grad este și cât de mare este, deoarece tratamentul diferă. Poate să fie ceva foarte simplu, o leziune de gradul 1 sau 2, unde se tratează cu fizioterapie sau chimioterapie care crește mobilitatea genunchiului și întărește musculatura și compensează sau în cazuri un pic mai avansate putem să apelăm la infiltrații intra-articulare, unde reducem din frecare. Avem două tipuri de infiltrații, cu acid hialuronic sau cu plasma îmbogățită cu trombocite”, a spus doctorul.

În momentul în care este vorba despre leziuni de gradul 3 sau 4, din păcate va trebui un tratament chirurgical, iar meniscul va trebui structurat. În anumite cazuri acesta se poate salva și pune la loc, unde vor fi aplicate câteva puncte de sudură, care asigură poziția lui anatomică, sudându-l la loc.

„Când vorbim de leziuni de gradul 3 sau 4, acolo, din păcate, este tratamentul chirurgical. Adică, trebuie să încercăm să structurăm meniscul daca se poate. În anumite cazuri îl putem salva și pune la loc și să îi punem câteva puncte de sudura, unde asigura poziția anatomică a meniscului și îl sudează la loc. În anumite cazuri, unde leziunea este complexa și nu se mai poate structura trebuie să îndepărtăm partea lezionată a meniscului”, a mai spus doctorul.

Citește și: Totul despre enterocolita la copii. „Este important să ne spălăm”

Totul despre leziunile de menisc.

Totul despre leziunile de menisc.

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ingredientele noastre preferate de îngrijire a pielii

Totul se întâmplă artroscopic

Prin două incizii mici se va introduce o cameră în genunchi, iar sub supravegherea acesteia, se va putea ajunge în zona genunchiului. După ce se va vizualiza leziunea, se va introduce cu cealaltă parte, unde va avea loc o tăietură de aproximativ 5 milimetri cu un instrument mai fin decât un pix, până în momentul în care se va ajunge la nivelul meniscului.

„Partea bună a lucrurilor este că totul se întâmplă artroscopic. Asta înseamnă, prin două incizii foarte mici, noi introducem o cameră în genunchi, iar sub supravegherea camerei putem să ajungem în orice zonă a genunchiului, după ce vizualizăm leziunea, introduce cu cealaltă parte, unde avem o tăietură de aproximativ 5 milimetri și cu un instrument mai fin decât acest pix ajungem la nivelul meniscului, se curăță meniscul sau se și structurează, depinde de caz”, a mai adăugat medicul.

În momentul în care mensicul a fost structurat, vor trebui observate și celelalte structuri anatomice de la nivelul cartilajului, pentru a avea siguranța că nu există și alte probleme.

 „După ce am structurat meniscul sau am rezolvat ne uităm și în celelalte structuri anatomice la nivelul cartilajului, ligamentele, și toate celelalte structuri ale genunchiului și ne asigurăm că nu sunt alte probleme. În funcție de tratamentul aplicat, pacientul poate să calce chiar după două ore de la intervenție, în cazul în care am îndepărtat meniscul, partea lezionată. Atunci când structurăm meniscul trebuie să îl protejăm o perioadă de trei săptămâni, perioada necesară ca să se vindece și ca să putem călca încă o dată, iar atunci ne ajutăm cu cârje trei săptămâni”, a mai spus doctorul.

Citește și: Totul despre genunchii în X, o afecțiune frecventă printre copii. ”În momentul în care aleargă se duc genunchii spre interior.”

Totul despre leziunile de menisc.

Totul despre leziunile de menisc.

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Cum să îți îngrijești pielea pe timpul verii dacă te expui constant la soare


Abonează-te pe

Citește și:

Totul despre meningită, afecțiunea care te poate distruge în 24 de ore

Delia, noi declarații controversate. Artista nu crede în împărțirea genurilor masculin și feminin

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

De ce se subțiază părul. „De obicei, este vinovat stilul de viață”

Care este meseria potrivită în funcție de cifra destinului. „Niciodată nu le spui ce să facă”

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Cooking
Ce poți face dacă varza murată a făcut floare. Gospodinele folosesc acest truc util
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Specialisti
Parteneri