Tot ce trebuie să știi despre Postul Paștelui- când începe și ce trebuie să faci


Postul Paștelui, cel mai lung și aspru dintre toate posturile, implică niște tradiții care trebuiesc respectate. Astfel, află când începe Postul și tot ce trebuie să faci.


In articol:

Postul Paștelui este cunoscut de către credincioși drept cel maii lung și dur dintre toate Posturile de peste an. Cunoscut și ca „Postul Mare”, anul acesta va începe luni, pe data de 2 Martie, iar Paștele Ortodox va fi sărbătorit pe 19 aprilie. În schimb, Postul Catolic începe pe 2 Februarie, iar Paștele Catolic va fi sărbătorit pe 12 Aprilie.

Citeste si: Meteorologii au anunțat prognozele de Paște! Cum va fi vremea?

Ce tradiții trebuiesc respectate în perioada postului?

În intervalul 2 martie- 19 aprilie, vor exista numeroase restricții în cazul alimentelor și băuturilor. De asemenea, credincioșii vor fi nevoiți să se abțină de la gânduri rele, pofte, dorințe trupești sau fapte necurate, deoarece psotul trupesc nu există decât dacă se va petrece concomitent cu postul sufletesc.

Mai mult decât atât, pe întreaga perioadă a Postului Paștelui, nu se vor face nunți și botezuri. Nu se cântă și nu se dansează, deoarece Biserica explică acest Post ca pe o prăznuială a patimilor și suferințelor lui Hristos. De asemenea, nu se țin petreceri nici în perioada Praznicelor, a Săptămânii Luminate, din perioada 29 aprilie și 5 mai și în săptămâna în care se lasă secul de carne, în intervalul 3-9 martie.

Tot ce trebuie să știi despre Postul Paștelui- când începe și ce trebuie să faci
Tot ce trebuie să știi despre Postul Paștelui- când începe și ce trebuie să faci

Citeste si: Când începe Postul Paștelui 2020?

De la ținutul postului se vor abate copiii, femeile gravide, lăuzele și persoanele grav bolnave, însă aceștia vor ține postul spiritual și se vor ruga pentru a compensa. Tradiția apărută de-a lungul timpului, mai dictează și faptul că în primele două zile, se va ține post complet sau, cel puțin până seara, când se vor consuma o bucată de pâine și un pahar de apă. La fel se va întâmpla și în ultimele două zile din Săptămâna Patimilor.

Conform părintelui Prof. Dr. Ene Braniște, citat de un site dedicat persoanelor ortodoxe, „În restul postului, în primele cinci zile din săptămână (luni-vineri inclusiv) se mănâncă uscat o singură dată pe zi (seara), iar sâmbătă şi duminică de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin. La praznicul Buneivestiri (25 martie) şi în Duminica Floriilor se dezleagă şi la pește (când însă Bunavestire cade în primele patru zile din Săptămâna Patimilor, se dezleagă numai la untdelemn şi vin, iar când cade în vinerea sau sâmbătă acestei săptămâni, se dezleagă numai la vin).”

Citeste si: Cand pică Paștele în 2020. Data a fost stabilită!


Abonează-te pe

Citește și:

Meteorologii au anunțat prognozele de Paște! Cum va fi vremea?

Tragedie la Casa Regală! Meghan Markle a pierdut copilul

Structura anului școlar 2020-2021. Când începe școala și cum sunt programate vacanțele

Cand pică Paștele în 2020. Data a fost stabilită!

Cea mai frumoasă Rugăciune de Paște pentru copilul tău

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop

Horoscop zilnic vineri, 27 noiembrie 2020! Nativii zodiei Berbec au admiratori secreți!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri