Te deranjează colegul de cameră? Ce spun psihologii despre soluționarea corectă a problemelor 

Te deranjează colegul de cameră? Ce spun psihologii despre soluționarea corectă a problemelor 
Te deranjează colegul de cameră? Ce spun psihologii despre soluționarea corectă a problemelor 

Uneori, indiferent cât de mult ne propunem să păstrăm armonia și înțelegerea, conviețuirea poate fi marcată de momente neplăcute sau discuții în contradictoriu.

Iar asta se poate întâmpla mai ales atunci când locuiești cu o persoană care nu îți este apropiată. Un exemplu concret îl reprezintă experiențele universitare, când ești nevoit să împarți camera cu un alt student, care poate nu îți este prieten. Pot avea loc gesturi care, chiar dacă nu sunt făcute cu rea intenție, să te deranjeze. De aceea este important să setați împreună anumite reguli de bun-simț astfel încât să evitați neînțelegerile și tot felul de situații mai puțin plăcute. Iată câteva idei de pe blogul WestGate Studios care îți pot fi de folos ca să ajungi la o situație echilibrată cu colegul de cameră!

Spuneți-vă nevoile

Dacă simți că există tensiune între tine și colegul tău de cameră, nu ar fi rău să-l inviți la o discuție deschisă. Nu-ți pierde timpul cu tot felul de scenarii, care poate nici nu au legătură cu realitatea, și întreabă-l direct dacă simte nevoia să-ți comunice ceva. Află astfel cum vede el conviețuirea cu tine. Este important să știi să asculți. Așteaptă să-și termine ideile și, chiar dacă pot exista situații în care să nu fii de acord pe deplin cu el, important e să găsești înțelegere față de punctul lui de vedere. Ulterior, dacă există și la tine lucruri care trebuie să fie transmise, profită de acest moment și spune-i care sunt nevoile tale referitor la locuitul împreună.

Setați limite

Orice relație are nevoie de niște limite clare. Acestea sunt elementare în momentul în care împarți camera cu o persoană care poate îți e străină. Este important să discutați de la început și să fixați reguli și limite privind programul de odihnă sau de vizite. Dacă ai nevoie de mai mult timp pentru studiu, explică-i acest lucru încă de la început. Ca să găsești înțelegere, este necesar să comunici clar ce îți dorești.

Găsiți soluții pentru momentele tensionate

Uneori, chiar dacă există bune intenții, lucrurile nu sunt primite în acest mod de persoana respectivă. Nu strică să stabilești cu colegul de cameră o întâlnire săptămânală pentru a discuta ultimele evenimente. În acest fel veți putea discuta contextual despre cele petrecute și despre îmbunătățirile pe care le puteți aduce. Pentru orice problemă există o soluție, important e să fie deschidere și dorință de a rezolva neînțelegerile.

Construiți un program de organizare

Puteți să stabiliți anumite sarcini sau să aveți în vedere o bună organizare, cum ar fi curățenia în cameră. Puteți face cu rândul săptămânal sau să stabiliți împreună ce alte sarcini îi poate reveni celui care se ocupă complet de acest proces. Este necesar ca fiecare să aibă atribuțiile sale, să existe respect pentru spațiul personal și limite bine definite.

Fixați un program de vizite

Cu siguranță, și tu, dar și colegul de cameră aveți persoane dragi pe care vreți să le vedeți și să vă viziteze. Deși e un lucru firesc, este necesar să fie respectată și intimitatea celeilalte persoane. În acest sens, este de preferat să aveți în vedere un orar de vizite, recomandă cei de la mhanational.org, tocmai pentru a putea evita eventualele conflicte. Așadar, construiește împreună cu colegul de cameră un program de vizite, care să fie convenabil pentru amândoi. Procedând în acest mod, cealaltă persoană va putea să-și aloce orele respective pentru o altă activitate, în cazul în care nu dorește să rămână în cameră.

Sursa foto: pexels.com



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Carmen Tănase, amintiri din copilăria fiului său, Tudor! Care este motivul pentru care nu a terminat programul de grădiniță? "Era pasionat de filme și de astea, de mic sau de povești, de tot ce e poveste!"

Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

„Scoală-te tată, că nu mai pot...” Strigăte de jale la căpătâiul fiului lui Ionel Ganea, înainte ca micuțul să fie dus la groapă! Fostul fotbalist urlă de durere și nu se dezlipește de lângă sicriu

Castelul Fermecat, una din cele mai frumoase bijuterii arhitecturale ale Craiovei. Ascuns printre copacii din Parcul Romanescu, este o adevărată atracție turistică. Iată de ce merită să nu îl ratezi dacă ajungi în Craiova

Simona Trașcă a fost cerută în căsătorie! Ce sentimente trăiește vedeta în această perioadă? "După prima mea nuntă, mi-am dorit foarte mult să mă mai recăsătoresc!"

Veronica și Dorobanțu, date incendiar! Cei doi concurenți de la Casa iubirii s-au apropiat mai mult ca niciodată! Totul a fost filmat - VIDEO

Unde va fi înmormântat, de fapt, Ion Iliescu


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies