Sute de crestini ii poarta numele! Ce sfant cinstim astazi


Sfantul Cuvios de astazi este pomenit in calendarul crestin ortodox la 29 februarie.

Sfântul Ioan Casian, ascet, teolog, organizator de mănăstiri, dascăl şi apărător al credinţei creştine, s-a născut în jurul anului 360 în Dacia Pontică (Scythia Minor — Dobrogea de astăzi). Având o educaţie creştinească aleasă, deprins de mic cu citirea Sfintelor Scripturi şi cu practicarea unei înalte trăiri duhovniceşti şi avându-i ca model pe călugări sciţi din nordul Dobrogei, Casian se călugăreşte într-una din mănăstirile din jurul Tomisului.

Dorind să se închine la Sfintele Locuri şi mai ales la Mormântul lui Hristos, pleacă în anul 380 la Ierusalim împreună cu sora sa şi cu prietenul său Gherman, care de altfel îl va însoţi în toate călătoriile sale.După un timp de şedere aici, Sfântul Ioan Casian a vizitat mănăstirile din Egipt, patria monahismului creştin. Aici a primit învăţături de la pustnicii şi călugării egipteni, desăvârşindu-se în sfinţenie, în rugăciune şi smerenie. Tot acolo a început Sfântul Ioan Casian să scrie lucrarea "Convorbiri cu Părinţii".Din cauza unor tulburări petrecute în mănăstirile de pe Valea Nilului, s-a dus la Constantinopol, unde a fost hirotonit diacon de către Sfântul Ioan Gură de Aur, devenind şi ucenic al său.

Surghiunirea din scaunul patriarhal a Sfântului Ioan Gură de Aur l-a silit însă să plece la Roma, pentru a lua apărarea părintelui său spiritual în faţa papei Inocenţiu I. Negăsind însă aici niciun ajutor, s-a stabilit definitiv în sudul Galiei, la Marsilia, unde a întemeiat două mănăstiri, fiind primul organizator al monahismului din Apus, după regulile vieţii monahale aduse din Răsărit.

La mănăstirea din Marsilia a fost hirotonit preot şi, după ani de nevoinţe, s-a mutat din această viaţă la cele veşnice, în anul 435.Sfântul Ioan Casian este autorul mai multor scrieri, în care se dovedeşte a fi deopotrivă un mare apărător al credinţei creştine, combătând ereziile vremurilor sale în lucrarea "Despre Întruparea Domnului", un bun organizator al vieţii monahale, cât şi un mare părinte duhovnicesc.

Sursa: basilica.ro


Citește și:

Simona Braboveanu de la „Puterea Dragostei” a trăit o dramă! A povestit totul pentru fanii ei

Dr. Monica Pop: „Am informaţii, pe surse, că spitalele de campanie COVID sunt GOALE”

Cristian Jitaru, fost jucător FCSB a ajuns la „Puterea Dragostei”. Vezi pe ce sexy concurentă a pus ochii!

Aseara, la “40 de intrebari cu Denise Rifai”, Marian Vanghelie a vorbit si despre motivul divortului de prima sa sotie: “Din pacate, nu am reusit sa ii ofer, poate, tot ceea ce...

Emily Burghelea de la Bravo, ai stil s-a logodit la Teo Show

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop zilnic

Sfatul zilei de astăzi, joi 29 octombrie 2020. Nativii zodiei Rac trebuie să facă o alegere

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri