Superstitii si obiceiuri de Ignat! Ce sa NU faci sub nicio forma in aceasta zi

Superstitii si obiceiuri de Ignat! Ce sa NU faci sub nicio forma in aceasta zi
Superstitii si obiceiuri de Ignat! Ce sa NU faci sub nicio forma in aceasta zi

Superstitii si obiceiuri de Ignat 2016. Din vremurile intunecate ale precrestinismului a ramas obiceiul ca la sfarsitul anului sa faci sacrificii. La noi, romanii, ritualul taierii porcului are loc la 20 Decembrie, de Ignat.

Superstitii si obiceiuri de Ignat 2016. De unde vine acest obicei? In vechime oamenii au observat ca pana in preajma solstitiului de iarna, Soarele isi “pierde puterea”. Astfel, precrestinii sacrificau un animal, de obicei un porc, pentru a oferi sangele sau Soarelui, ca sa se intremeze. Nu este exclus ca in vremurile de demult sa fi fost sacrificati chiar oameni; la noi exista zicala „Ignatul are randuit sa moara negresit un om de ziua sa” ceea ce ar putea fi o urma a ancestralului ritual de sacrificiu uman.

Numele acestei zile – Ignatul – vine de la focurile pe care se sacrificau animalele, „ignis” inseamnand „foc”.

Invatatura lui Arsenie Boca despre POST: "Cu trupul nu putem trata decat prin post"!

Superstitii si obiceiuri de Ignat 2016. Ritualul taierii porcului a atras dupa sine si multe superstitii; dintre care cea care face pronosticuri asupra felului in care va fi iarna: daca splina porcului e groasa – iarna va fi grea, cu geruri si zapezi mari; daca splina este subtire – iarna va fi mai blanda.

Se spune ca la taierea porcului nu trebuie sa asiste un om milos, pentru ca porcul moare greu si carnea lui nu va mai fi frageda. La sate, fetele care-si doresc parul lung, bogat si matasos, trebuie sa manance o bucatica din splina porcului. Superstitia mai spune ca vei fi ferit de rele daca te manjesti cu sangele unui porc negru; la fel, daca vrei sa ai copiii rumeni si sanatosi ei trebuie manjiti cu sange proaspat.

Prajitura de POST fara COACERE! Este ieftina, rapida, perfecta pentru Postul Craciunului

Superstitii si obiceiuri de Ignat 2016.
In unele zone, dupa taierea porcului, se face o crestatura in forma de cruce pe ceafa lui, pentru ca – se spune – pe acolo ii iese sufletul. In ziua de Ignat nu se munceste, in afara celor trebuitoare pregatirii porcului.

Daca trebuie sa lucreze, gospodinele nu o pot face decat dupa ce au vazut sangele porcului; altfel – se spune ca – ele vor grohai ca porcul sau acestia le vor tavali rufele intinse la uscat. In alte zone, sangele proaspat este amestecat cu malai, se fac turte puse la uscat, apoi se macina si cu praful obtinut se afuma copiii cu guturai sau oamenii bolnavi de spaima sau naluca.
In toate locurile, insa, se obisnuieste a se face „pomana porcului” – si asta, tot ca o ramasita a obiceiului precrestin de sacrificare rituala.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Rugaciunea de acasa in timpul Postului Craciunului! Spune-o si iti va merge bine

Sursa

Sursa foto



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Pască cu brânză și stafide, pregătită de chef Sorin Bontea! Ține cont de trucul de la final: "Cred că arată foarte bine, este și gustoasă. Să aveți un Paște cât mai liniștit și mai fericit!"

Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML

Rezultatul necropsiei în cazul morții lui Rareș Ion! Ce au descoperit medicii legiști în trupul său în timpul autopsiei

Weekend de foc pentru o zodie! Are parte de o întâlnire neașteptată

Prognoza meteo 18 aprilie 2025: Meteorologii ANM au emis un cod galben de vânt puternic în Vinerea Mare. Rafalele ajung până la 90 km/h

Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies