Sfântul Nicolae este sărbătorit de creştini în fiecare an pe data de 6 decembrie. În multe locuri din ţară s-au păstrat şi astăzi tradiţiile, obiceiurile şi superstiţiile de Sfântul Nicolae.
Potrivit tradiţiei, în seara de 5 decembrie toţi copiii îl aşteaptă pe Moş Nicolae, care le va lăsa daruri în ghetuţe. Potrivit tradiţiei, copiii cuminţi primesc daruri, iar cei care au fost neascultători pe timpul anului primesc câte o nuieluşă pentru a-i atenţiona să fie cuminţi.
Superstiţii de Moş Nicolae
În data de 6 decembrie este obligatoriu să ningă, deoarece tradiţia spune că Moşul îşi în această zi îşi scutură barba şi astfel începe să ningă. Dar dacă nu ninge înseamnă că Sfantul Nicolae a întinerit.
În alte regiuni din ţară, fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seara, la ora nouă fix, flăcăii năvălesc peste ele şi petrecerea începe, astfel mai devreme.
Superstiţii de Moş Nicolae în lume
În Germania, Moş Nicolae, care este văzut ca un bătrân care poartă un sac în spate şi o nuieluşă în mână. Pe lângă ghetuţe, copiii pregătesc în ajun o scrisoare în care îşi aştern toate dorinţele şi lasă afară câţiva morcovi pentru caii moşului. Se mai spune că Moş Nicolae are cu el o carte în care a trecut toate faptele copiilor, bune sau rele. Dacă n-au fost cuminţi, copiii primesc nuieluşe, cartofi sau cărbuni. În unele regiuni din Germania, copiii se costumează în Moş Nicolae şi colindă casele vecine, pentru a primi dulciuri.