Oamenii de stiinta au descoperit ca unele persoane – poreclite „super-varstnici” – au, la peste 80 de ani, creiere la fel de tinere ca ale unor oameni de 50 de ani.
Intelegerea secretului acestor creiere deosebite ar putea ajuta la descoperirea unor noi metode de tratare a dementei.
Super-varstnicii prezinta creiere a caror structura este marcant diferita de cea a oamenilor obisnuiti de aceeasi varsta si au o memorie la fel de buna ca a oamenilor mult mai tineri.
Au fost descoperite trei componente ale acestei diferente:
• o grosime mai mare a cortexului (scoarta cerebrala) intr-o anumita regiune a creierului
• mult mai putine ghemuri neurofibrilare (agregate de proteine tau fosforilate), care sunt un semn al bolii Alzheimer.
• un numar mai mare de neuroni de un anumit tip – numiti neuroni von Economo –, trasatura asociata cu o inteligenta sociala mai mare. Se crede ca acesti neuroni ar fi implicati in transmiterea rapida a informatiilor comportamentale relevante asociate cu interactiunile sociale; e posibil ca astfel sa se explice memoria mai buna a persoanelor in varsta care au multi astfel de neuroni.
Studiul, publicat in Journal of Neuroscience, este primul care cuantifica diferentele dintre creierele super-varstnicilor si cele ale oamenilor varstnici obisnuiti.
Intelegand modul in care diferentele de structura dintre creierele super-varstiniclor si cele ale altor persoane influenteaza functiile cognitive, ar putea fi descoperite noi modalitati de a trata boli precum dementa, care afecteaza functionarea creierului
Sursa: www.descopera.ro
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro