Toamna vine cu scaderea temperaturilor si cu afectiunile specifice sezonului, insa tot toamna ne aduce super-alimente care ne pot ajuta in lupta cu afectiuni si boli. Natura ne ofera fructe si legume cu proprietati miraculoase, iar acesta este momentul cand ne putem bucura de beneficiile pe care ni le ofera, dar si de gustul delicios al roadelor pamantului.
Fructe:
- Afine: proantocianidina- previn afectiunile gingiilor si aduc beneficii tractului urinar;
- Pere: fibre, vitamina A, B1, B2, C, E, acid folic, antioxidanti- previn cancerul, au efect diuretic si laxativ, scad nivelul de colesterol din sange si previn hipertensiunea;
- Mere: flavonoizi, polifenol, antioxidanti, acid malic- previn afectiunile digestive, scad nivelul colesterolului si reduc bolile de piele;
- Struguri: flavonoide, vitamina A, B, C, calciu, fosfor- previn constipatia, guta, reumatismul, bolile de piele si afectiunile ficatului;
- Gutui: vitamina A, fibre si fier- reduc riscul de cancer, efect tonic, antiseptic, analeptic, astringent si diuretic;
- Clementine: vitamina C, fibre, aid folic, potasiu- ajuta la scaderea in greutate, imbunatatirea vederii, reducerea stresului;
- Macese: vitamina C, E, A, D, antioxidanti- reduc simptomele osteoartritei, artritei reumatoide, bolii Crohn;
- Castane: vitamina D, riboflavina, calciu, fosfor, fier- sursa de energie, reduc febra, calmeaza durerile reumatice.
sursa: sfatulmedicului.ro