Suferi de constipatie? De vina ar putea sa fie aceste medicamente!


Constipatia apare de obicei atunci cand materiile fecale raman blocate pentru mult timp in intestinul gros iar umiditatea din acestea este absorbita, rezultand un scaun tare, uscat si dificil de eliminat.

Majoritatea cazurilor de constipatie nu au insa cauze bine definite si este destul de greu de identificat care este originea problemei.

Exista insa o serie de factori de risc care pot favoriza instalarea constipatiei: lipsa fibrelor din alimentatie (fructe, legume, cereale), o schimbare in stilul de viata (servirea cinei la ore tarzii), lipsa intimitatii la toaleta, ignorarea necesitatii de a defeca, sedentarismul si lipsa exercitiilor fizice, lichide insuficiente, febra, supraponderalitatea sau, din contra, subponderalitatea, anxietatea, depresia sau problemele de natura psihiatrica (cauzate de evenimente traumatizante precum abuzul sexual sau violenta fizica).

De asemenea, constipatia poate surveni si ca reactie adversa in urma administrarii anumitor medicamente, care afecteaza stomacul si colonul, in sensul ca altereaza nervii care au rolul de a stimula miscarea intestinala.

In plus, acestea pot creste nivelul de absorbtie a electrolitilor si a apei din materiile fecale, punand presiune pe sfincterul anal si instalandu-se astfel greutatea in procesul de defecare.

Lista medicamentelor care pot creste riscul de constipatie

•    Antiacidele gastrice pe baza de aluminiu (folosite ca tratament impotriva indigestiei)
•    Antihipertensivele
•    Antidepresivele
•    Antiepilepticele
•    Antipsihoticele (folosite pentru tratarea schizofreniei si a altor tulburari psihiatrice)
•    Suplimentele pe baza de calciu
•    Analgezicele
•    Diureticele
•    Suplimentele cu fier

Daca luati astfel de medicamente si va confruntati cu episoade de constipatie, cea mai simpla metoda pentru a scapa de problema este sa renuntati la ele, insa nu este recomandat sa faceti acest lucru inainte de a consulta medicul specialist care vi le-a prescris.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Informatiile zilei

Ministrul Sănătății, despre Covid-19: „Există riscul ca numărul cazurilor să crească”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri