Secventierea genomului unora dintre cele mai longevive persoane din lume a esuat in identificarea unor posibile variatii genetice care sa fie legate de longevitatea extrema, potrivit unui studiu publicat miercuri.
Secventierea genomului a 17 persoane aflate intre cele mai longevive din lume a esuat in incercarea de a gasi variatiile genetice specifice legate de longevitatea extrema, scrie MEDIAFAX.
In prezent, exista 74 de persoane pe glob, recunoscute oficial, a caror varsta depaseste 110 de ani.
Autorii studiului condus de Hinco Gierman, de la Univesitatea Stanford din California, au efectuat secventierea completa a genomului a 17 dintre aceste persoane foarte batrane pentru a incerca sa afle secretele genetice ale acestei longevitati de invidiat.
Dar, pornind de la acest mic esantion, savantii nu au gasit variatii genetice rare responsabile de producerea unor proteine care ar fi putut explica longevitatea, potrivit cercetarii publicate in revista PLOS ONE.
Pe de alta parte, oamenii de stiinta au descoperit in cazul acestor persoane o mutatie genetica legata de patologii cardiace, dar care, in cazul lor, efectele acestei mutatii nu s-au produs deloc sau doar in foarte mica masura.
Chiar daca studiul nu a permis o cunoastere mai profunda a mecanismelor biologice care permit o longevitate exceptionala, autorii au facut publice secventierile genomurilor pentru a fi utilizate in cercetari ulterioare.
Scaderea natalitatii si cresterea sperantei de viata face ca populatia americana sa imbatraneasca rapid.
Potrivit datelor Biroului de recensamant, un american din cinci va avea peste 65 de ani, pana in 2050, si cel putin 400.000 vor avea peste 100 de ani.
Medicina s-ar putea dezvolta intra-atat in deceniile urmatoare, incat ar putea permite stoparea, daca nu chiar inversarea procesului de imbatranire, crescand limita longevitatii, potrivit unor cercetatori.
Laboratoare private si universitati desfasoara in prezent cercetari care vizeaza descoperirea unei fantani a tineretii, iar responsabili religiosi, filosofi si experti in domeniul bio-eticii dezbat implicatiile sociale si morale ale unei astfel de cresteri a duratei de viata, a relevat, in 2013, o ancheta realizata de Pew Research Center, un organism de cercetare independent, cu sediul la Washington.
Citeste si: Mesajul Deei Maxer, după ce s-a zvonit că are deja o altă relație- wowbiz.ro
Citeste si: Calendar ortodox 2 aprilie 2023. Ce sfânt este celebrat în calendarul ortodox?- stirilekanald.ro